Consumatorii debranşaţi de la sistemul local şi care şi-au montat centrale de apartament ar putea plăti o taxă de poluare, începând cu anul 2016.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, în timpul vizitei efectuate vineri la Tulcea.
El nu a înaintat nicio posibilă valoare a acestei taxe de poluare ce trebuie introdusă începând cu 2015, potrivit legislaţiei europene.
La începutul şedinţei de guvern de marţi, premierul a negat însă introducerea unei astfel de taxe: Nu băgăm taxe pe centralele de apartament. Există mai multă eficienţă energetică atunci când nu are fiecare om în oraş centrala lui, asta am spus”, a explicat Victor Ponta.
Taxa de poluare pentru centralele de apartament a fost prezentată prima dată în anul 2011, de către ministrul Mediului de la vremea respectivă, Laszlo Borbely.
Introducerea taxei pentru centralele individuale, în varianta Guvernului Emil Boc, ar fi urmat să-i determine pe proprietarii apartamentelor să aleagă centrale de bloc, ceea ce ar duce şi la scăderea cotei aferente din taxă, dar şi la reducerea poluării.
Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a elaborat un proiect ce creştere preţul gigacaloriei cu 10,7%, în cazul consumatorilor casnici, şi cu 21,41%, pentru consumatorii non-casnici.
Primarul Capitalei Sorin Oprescu, citat de agenţia MEDIAFAX, a declarat că va analiza posibilitatea de a subvenţiona această majorare, astfel încât populaţia din Bucureşti să nu fie afectată.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), de la 1 ianuarie, prin deciziile Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din 27 noiembrie 2013, preţul de producere al energiei termice a crescut la toţi cei trei producători care deservesc Capitala.
În Bucureşti, energia termică este produsă de Elcen, CET Griviţa şi Vest-Energo şi furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).