marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 ianuarie, 2014

Introducerea accizei de 7 eurocenţi ar putea fi din nou amânată, cu încă trei luni, dar numai pentru motorină. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că această variantă poate fi luată în calcul dacă se dovedeşte că este viabilă din punct de vedere economic.

„Cu acciza la carburant e foarte clar, singurul lucru pe care mai putem să-l facem, în baza discuţiilor cu partenerii noştri internaţionali, ar reprezenta, eventual, încă trei luni pentru motorină de amânat, dacă lucrul acesta se dovedeşte şi economic, nu doar politic bine”, a spus Victor Ponta.

În ședința de miercuri, Guvernul a discutat despre posibilitatea unei noi amânări la introducerea suprataxei de 7 eurocenți la carburanți. Acciza suplimentară ar putea, astfel, să se aplice în cazul motorinei de la 1 iulie. Motivarea adoptării acestei măsuri este evitarea creșterii tarifelor de transport, care ar determina scumpiri în cascadă în economie. În cazul benzinei, calendarul rămâne cel anunțat la promulgarea legii bugetului – suprataxarea va intra în vigoare la 1 aprilie.

Istoria celor 7 eurocenți


Traian Băsescu a anunțat la începutul lunii decembrie că a primit la semnat memorandumul încheiat de guvern cu FMI dar că nu îl va semna. ”Am informat Fondul cu privire la decizia mea, în ianuarie vine din nou delegația FMI, se poate renegocia” – a spus Traian Băsescu.

Motivul pentru care președintele a anunțat că nu a semnat Memorandumul asumat de guvern cu Troica, a fost introducerea suprataxei de 7 eurocenți la carburanți.

Președintele a acuzat Guvernul că a alocat sume disporporționat de mari Ministerului Dezvoltării al vicepremierului Liviu Dragnea, bani care vor pleca în teritoriu, chiar în anul dublu electoral.

”Acestea sunt măsuri de-a aduna bani pentru campania electorală. Dacă vor campanie electorală să o facă cu banii lor, populația să nu plătească în locul baronilor” – a spus Traian Băsescu.


După un protest al transportatorilor, nemulțumiți de perspectiva creșterii carburanților, premierul Victor Ponta a anunțat că va amâna introducerea accizei cu trei luni, urmând să intre în vigoare doar la benzină, de la 1 ianuarie. Apoi s-a întâlnit cu producătorii de carburanți cărora le-a promis o serie de concesii referitoare la respectarea calendarului de creștere a procentului de biocarburanți în benzină și motorină, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de introducere a unor carburanți de bună calitate. În schimbul acestor concesii premierul le-a cerut petroliștilor să nu transfere cei 7 eurocenți în prețul carburanților .

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat de mai multe ori că nu va promulga Legea bugetului pe 2014 decât în ultimul moment pe care i-l permite Constituţia (30 decembrie), dacă Executivul nu renunţă la suprataxa introdusă în Codul fiscal pentru a acoperi golurile de la bugetul de stat.

Criza a luat sfârșit după ce premierul Victor Ponta a cedat și a amânat pentru trei luni introducerea suprataxei, iar Traian Băsescu a promulgat în aceeași zi, 18 decembrie, legea bugetului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: