joi

25 aprilie, 2024

22 februarie, 2011

Premierul. (Foto: Agerpres)

Guvernul pregătește o adevărată afacere: Secretariatul General al Guvernului (SGG) cere privatizarea laboratoarelor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. Fiecare din cele 41 de laboratoare valorează cel puţin zece milioane euro, are dotări de ultimă generație, iar unele dintre ele au înghițit alte milioane de euro din fonduri SAPARD. Dacă laboratoarele vor fi privatizate, Statul va deveni – pentru controalele oficiale pe care e obligat să le facă – cel mai fidel client al viitorilor proprietari.

Secretarul General al Guvernului, Daniela Andreescu, a înaintat premierului Emil Boc o notă prin care îi propune desfiinţarea Autorităţii Naționale Sanitar Veterinare şi privatizarea tuturor laboratoarelor.

Adresa Secretariatului General al Guvernului către premier. (Click pentru a mări)
Adresa Secretariatului General al Guvernului către premier. (Click pentru a mări)

Iniţiativa SGG vizează privatizarea celor „42 de laboratoare sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aferente direcţiilor judeţene din structura autorităţii”.


Propunerea SGG are în vedere două măsuri de reorganizare a Autorităţii, care să fie aplicate concomitent.

  • „externalizarea activităţii laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, prin privatizarea acestora, în condiţiile legii,
  • înfiinţarea unei instituţii publice de specialitate, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, cu atribuţii în domeniile evaluării şi autorizării laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa aleimentelor, respectiv al suspendării sau interzicerii, după caz, a activităţii laboratoarelor, în cazul neîndeplinirii condiţiilor de funcţionare”.

Astfel, Guvernul ar dori privatizarea tuturor laboratoarelor cu preluarea de către viitorul prestator de servicii a unui număr determinat de salariaţi cu pregătire şi atribuţii în realizarea activităţii de laborator, obligaţia menţinerii numărului de salariaţi preluat şi a drepturilor salariale ale acestora o perioadă de timp expres stabilită, utilizarea bazei materiale existente şi a spaţiilor respective conform obiectului de activitate al laboratoarelor.

„Personalul de specialitate din cadrul laboratoarelor, care nu va fi preluat după privatizare, va putea fi redistribuit în cadrul structurii ANSVSA”, scrie în nota SGG.

Miza e mare: Cele 41 de laboratoare județene și cele trei institute centrale de profil care reprezintă laboratoarele naţionale de referinţă ale ţării au dotări de ultimă generație, care se ridică în total la aproape 500 de milioane de euro.

România ar fi singurul stat european fără laboratoare sanitar veterinare oficiale


Ca răspuns la solicitarea SGG de a privatiza laboratoarele, Colegiul Medicilor Veterinari a transmis premierului o adresă prin care îi atenția asupra consecințelor înstrăinării unor laboratoare de înaltă perfirmanță.

În adresa către primul-ministru, se spune că, la nivelul Uniunii Europene fiecare stat deţine laboratoare pentru analize sanitar-veterinare, iar o privatizare a tuturor laboratoare ar face din România o excepţie pentru care va plăti ulterior.

Externalizarea activităţilor laboratoarelor de stat nu este posibilă pentru că statul este obligat să efectueze controlul oficial prin analize de laborator conform cerinţelor europene. În nici o ţară din UE controlul oficial din domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor nu este externalizat”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Vetrinari.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că „sub nici o formă” nu va fi de acord cu privatizarea laboratoarelor. „Laboratoarele sunt de interes public. Pot fi dezvoltate, dar nu privatizate”, spune Tabără.

Statul ar trebui să plătească toate analizele pe care este obligat, potrivit normelor europene, să le facă

Cei care vor cumpăra (la prețul la care vor cumpăra) aceste laboratoare, își vor adjudeca nu doar dotările de ultimă oră, ci și piață, iar statul va deveni cel mai fidel client al acestora.

Statul român este obligat să efectueze analize în cadrul controlului oficial şi după privatizare va fi nevoit să contracteze cu <<noii privaţi>> efectuarea analizelor din domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Noi nu cunoaştem nici un caz în România în care după privatizare statul să fi contracta la preţuri mai mici decât înainte. Şi atunci care este avantajul statului? În loc să efectueze analize în propriile laboratoare, noi vindem aceste laboratoare şi apoi le contractăm şi nu ştim la ce costuri”, se arată în adresa trimisă premierului de Colegiul Medicilor Veterinari.

Dotări de jumătate de miliard de euro

Specialiştii în domeniu spun că nu înţeleg intenţia Guvernului de a vinde laboratoarele, mai ales după ce s-a investit foarte mult în dotarea acestora pentru a ajunge la îndeplinirea cerinţelor solicitate în Uniunea Europeană.

“Fiecare laborator valorează peste zece milioane euro. Dotările sunt de ultimă generaţie. S-a investit foarte mult în aceste laboratoare” , spune Viorel Andronie.

În plus, 16 laboratoare au avut în ultimii ani finanţare prin programul SAPARD de cel puţin două milioane euro pentru fiecare.

Nici unul dintre laboratoarele judeţene nu are utilităţi independente, ele sunt integrate sediilor Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi atunci vor apărea alte costuri pentru separarea utilităţilor.

La rândul său, Ministrul Agriculturii spune că laboratoarele noastre sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie. „Ni s-a impus de la nivel european să investim şi să dotăm laboratoarele la nivelul lor. Sunt extrem de performante”, spune ministrul Tabără.

De dragul restructurării: și vânzarea laboratoarelor, și organizarea după alte norme decât cele din statele UE

Pe lângă privatizarea laboratoarelor, cealaltă miză a propunerii SGG este de a desfiinţa Autoritatea Sanitar-Veterinară, de a o împărţii în două părţi care să intre sub autoritatea ministerelor Sănătăţii şi Agriculturii şi de a restructura 2.500 de posturi.

Problema este că unirea celor două domenii de activitate (sanitar-veterinar şi siguranţa alimentară) în cadrul acestei structuri s-a făcut tocmai la solicitarea UE pentru a se realiz conceptul european „from stable to table” (de la fermă la masa consumatorului), cee ce impune interdependenţa domeniului veterinar şi al siguranţei alimentului.

Nici ministerul Agriculturii nu e de acord cu reorganizarea în această formă. ”Eu nu sunt de acord cu despărţirea părţii veterinare de siguranţa alimentelor. Acestea trebuie să rămână împreună sub aceiaşi autoritate”, spune ministrul Tabără.El consideră însă ANSVSA ar trebui să treacă sub autoritatea unui ministru pentru că este nevoie de o mai bună coordonare a activităţii Autorităţii astfel încât acţiuni precum identificarea animalelor, paşapoartele şi circulaţia animalelor să fie mai bine realizate.

SGG: Inițiativa aparține ANSVSA, proiectul de act normativ nu este finalizat

Într-un comunicat remis redactiei cursdeguvernare.ro, Secretariatul General al Guvernului precizează că ”Proiectul de act normativ de reorganizare  a activităţii Autorităţii a fost iniţiat şi propus de ANSVSA, semnat de conducerea acesteia, fiind transmis SGG”, că el nu este finalizat și nu a intrat pe circuitul de avizare, și că nota întocmită de SGG și trimisă lui Emil Boc nu poate constitui temei juridic pentru elaborarea, avizarea și adoptarea unuin act normativ.

”Până la finalizarea unui proiect de act normativ şi supunerea spre dezbatere publică a acestuia, procedura prealabilă de evaluare preliminară a unui proiect de act normativ în care se formulează puncte de vedere se desfăşoară doar între instituţiile vizate.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este organizată şi funcţionează ca autoritate de reglementare şi control în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în subordinea Guvernului şi în coordonarea Primului-ministru” – se încheie precizarea Secretariatului General al Guvernului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: