fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Institutul de la Măgurele nu mai are Consiliu Științific – 95 de cercetători cer demiterea directorului general, Ministerul pregătește clarificarea legislației

Aproape 100 de cercetători de la celebrul Institut Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei solicită într-o scrisoare deschisă înlocuirea din… Mai mult

24.06.2020

Analiză

Prețurile energiei – România, fruntașă la scumpirea curentului electric și la ieftinirea gazelor naturale

România s-a situat în a doua jumătate a anului 2019 pe locul patru între statele membre UE la creșterea prețului curentului electric livrat consumatorilor casnici,… Mai mult

24.06.2020

Chestiunea

Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. România – între marii beneficiari

Institutul pentru Studii Economice din Viena propune un plan de investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro, care s-ar putea realiza în următorii… Mai mult

23.06.2020

Europa

Tabloul european al Inovării 2020: Marile probleme ale României, care are un decalaj de peste 68% față de media UE

România rămâne cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a… Mai mult

23.06.2020

Guvernul pregătește o afacere de 500 de milioane de euro: vânzarea laboratoarelor sanitar veterinare. Cel mai fidel client al noilor proprietari va fi chiar guvernul

de Elena Poenaru 22.2.2011

Premierul. (Foto: Agerpres)

Guvernul pregătește o adevărată afacere: Secretariatul General al Guvernului (SGG) cere privatizarea laboratoarelor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. Fiecare din cele 41 de laboratoare valorează cel puţin zece milioane euro, are dotări de ultimă generație, iar unele dintre ele au înghițit alte milioane de euro din fonduri SAPARD. Dacă laboratoarele vor fi privatizate, Statul va deveni – pentru controalele oficiale pe care e obligat să le facă – cel mai fidel client al viitorilor proprietari.

Secretarul General al Guvernului, Daniela Andreescu, a înaintat premierului Emil Boc o notă prin care îi propune desfiinţarea Autorităţii Naționale Sanitar Veterinare şi privatizarea tuturor laboratoarelor.

Adresa Secretariatului General al Guvernului către premier. (Click pentru a mări)

Adresa Secretariatului General al Guvernului către premier. (Click pentru a mări)

Iniţiativa SGG vizează privatizarea celor „42 de laboratoare sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aferente direcţiilor judeţene din structura autorităţii”.

Propunerea SGG are în vedere două măsuri de reorganizare a Autorităţii, care să fie aplicate concomitent.

  • „externalizarea activităţii laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, prin privatizarea acestora, în condiţiile legii,
  • înfiinţarea unei instituţii publice de specialitate, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, cu atribuţii în domeniile evaluării şi autorizării laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa aleimentelor, respectiv al suspendării sau interzicerii, după caz, a activităţii laboratoarelor, în cazul neîndeplinirii condiţiilor de funcţionare”.

Astfel, Guvernul ar dori privatizarea tuturor laboratoarelor cu preluarea de către viitorul prestator de servicii a unui număr determinat de salariaţi cu pregătire şi atribuţii în realizarea activităţii de laborator, obligaţia menţinerii numărului de salariaţi preluat şi a drepturilor salariale ale acestora o perioadă de timp expres stabilită, utilizarea bazei materiale existente şi a spaţiilor respective conform obiectului de activitate al laboratoarelor.

„Personalul de specialitate din cadrul laboratoarelor, care nu va fi preluat după privatizare, va putea fi redistribuit în cadrul structurii ANSVSA”, scrie în nota SGG.

Miza e mare: Cele 41 de laboratoare județene și cele trei institute centrale de profil care reprezintă laboratoarele naţionale de referinţă ale ţării au dotări de ultimă generație, care se ridică în total la aproape 500 de milioane de euro.

România ar fi singurul stat european fără laboratoare sanitar veterinare oficiale

Ca răspuns la solicitarea SGG de a privatiza laboratoarele, Colegiul Medicilor Veterinari a transmis premierului o adresă prin care îi atenția asupra consecințelor înstrăinării unor laboratoare de înaltă perfirmanță.

În adresa către primul-ministru, se spune că, la nivelul Uniunii Europene fiecare stat deţine laboratoare pentru analize sanitar-veterinare, iar o privatizare a tuturor laboratoare ar face din România o excepţie pentru care va plăti ulterior.

Externalizarea activităţilor laboratoarelor de stat nu este posibilă pentru că statul este obligat să efectueze controlul oficial prin analize de laborator conform cerinţelor europene. În nici o ţară din UE controlul oficial din domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor nu este externalizat”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Vetrinari.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că „sub nici o formă” nu va fi de acord cu privatizarea laboratoarelor. „Laboratoarele sunt de interes public. Pot fi dezvoltate, dar nu privatizate”, spune Tabără.

Statul ar trebui să plătească toate analizele pe care este obligat, potrivit normelor europene, să le facă

Cei care vor cumpăra (la prețul la care vor cumpăra) aceste laboratoare, își vor adjudeca nu doar dotările de ultimă oră, ci și piață, iar statul va deveni cel mai fidel client al acestora.

Statul român este obligat să efectueze analize în cadrul controlului oficial şi după privatizare va fi nevoit să contracteze cu <<noii privaţi>> efectuarea analizelor din domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Noi nu cunoaştem nici un caz în România în care după privatizare statul să fi contracta la preţuri mai mici decât înainte. Şi atunci care este avantajul statului? În loc să efectueze analize în propriile laboratoare, noi vindem aceste laboratoare şi apoi le contractăm şi nu ştim la ce costuri”, se arată în adresa trimisă premierului de Colegiul Medicilor Veterinari.

Dotări de jumătate de miliard de euro

Specialiştii în domeniu spun că nu înţeleg intenţia Guvernului de a vinde laboratoarele, mai ales după ce s-a investit foarte mult în dotarea acestora pentru a ajunge la îndeplinirea cerinţelor solicitate în Uniunea Europeană.

“Fiecare laborator valorează peste zece milioane euro. Dotările sunt de ultimă generaţie. S-a investit foarte mult în aceste laboratoare” , spune Viorel Andronie.

În plus, 16 laboratoare au avut în ultimii ani finanţare prin programul SAPARD de cel puţin două milioane euro pentru fiecare.

Nici unul dintre laboratoarele judeţene nu are utilităţi independente, ele sunt integrate sediilor Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi atunci vor apărea alte costuri pentru separarea utilităţilor.

La rândul său, Ministrul Agriculturii spune că laboratoarele noastre sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie. „Ni s-a impus de la nivel european să investim şi să dotăm laboratoarele la nivelul lor. Sunt extrem de performante”, spune ministrul Tabără.

De dragul restructurării: și vânzarea laboratoarelor, și organizarea după alte norme decât cele din statele UE

Pe lângă privatizarea laboratoarelor, cealaltă miză a propunerii SGG este de a desfiinţa Autoritatea Sanitar-Veterinară, de a o împărţii în două părţi care să intre sub autoritatea ministerelor Sănătăţii şi Agriculturii şi de a restructura 2.500 de posturi.

Problema este că unirea celor două domenii de activitate (sanitar-veterinar şi siguranţa alimentară) în cadrul acestei structuri s-a făcut tocmai la solicitarea UE pentru a se realiz conceptul european „from stable to table” (de la fermă la masa consumatorului), cee ce impune interdependenţa domeniului veterinar şi al siguranţei alimentului.

Nici ministerul Agriculturii nu e de acord cu reorganizarea în această formă. ”Eu nu sunt de acord cu despărţirea părţii veterinare de siguranţa alimentelor. Acestea trebuie să rămână împreună sub aceiaşi autoritate”, spune ministrul Tabără.El consideră însă ANSVSA ar trebui să treacă sub autoritatea unui ministru pentru că este nevoie de o mai bună coordonare a activităţii Autorităţii astfel încât acţiuni precum identificarea animalelor, paşapoartele şi circulaţia animalelor să fie mai bine realizate.

SGG: Inițiativa aparține ANSVSA, proiectul de act normativ nu este finalizat

Într-un comunicat remis redactiei cursdeguvernare.ro, Secretariatul General al Guvernului precizează că ”Proiectul de act normativ de reorganizare  a activităţii Autorităţii a fost iniţiat şi propus de ANSVSA, semnat de conducerea acesteia, fiind transmis SGG”, că el nu este finalizat și nu a intrat pe circuitul de avizare, și că nota întocmită de SGG și trimisă lui Emil Boc nu poate constitui temei juridic pentru elaborarea, avizarea și adoptarea unuin act normativ.

”Până la finalizarea unui proiect de act normativ şi supunerea spre dezbatere publică a acestuia, procedura prealabilă de evaluare preliminară a unui proiect de act normativ în care se formulează puncte de vedere se desfăşoară doar între instituţiile vizate.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este organizată şi funcţionează ca autoritate de reglementare şi control în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în subordinea Guvernului şi în coordonarea Primului-ministru” – se încheie precizarea Secretariatului General al Guvernului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.2.2011

Un raspuns

  1. Un “tun” de 500 de milioane de euro: Guvernul pregăteşte vânzarea laboratoarelor sanitar veterinare | Ziarul Timpul
    23.2.2011, 10:58 am

    […] Fiecare dintre cele 41 de laboratoare valorează cel puţin zece milioane euro și are dotări de ultimă generaţie. În unele dintre ele s-au investit milioane de euro din fonduri SAPARD. Dacă laboratoarele vor fi privatizate, Statul va deveni – pentru controalele oficiale pe care este obligat să le facă – cel mai fidel client al viitorilor proprietari, potrivit cursdeguvernare.ro. […]

Lăsați un comentariu


Europa

Fostul premier Edouard Philippe va fi anchetat privind gestionarea crizei Covid-19

Iulian Soare

O anchetă judiciară cu privire la gestionarea crizei COVID-19 în Franţa va fi declanşată împotriva fostului premier Edouard Philippe (foto) şi a foştilor miniştri ai… Mai mult

Stiri

Aventuri în țara laptelui: Lactalis închide fabricile de lapte de la Vatra Dornei și Floreni, care produceau sub brandul La Dorna

Razvan Diaconu

Lactalis a anunțat vineri că a decis să închidă unitățile de producție din Floreni și Vatra Dornei. Grupul  francez  motivează că a luat „această decizie… Mai mult

Europa

România este considerată nesigură de Marea Britanie din punctul de vedere al infectării cu  Covid-19

Iulian Soare

România nu a fost inclusă pe lista celor 59 de țări considerate “sigure” comunicată vineri de    Departamentul de Transport al Guvernului Marii Britanii. Prin… Mai mult

Stiri

ONRC: Numărul de firme dizolvate a scăzut cu peste 31%, în primele cinci luni din 2020

Adrian N Ionescu

Numărul de firme dizolvate a scăzut cu 31,66% în primele cinci luni din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 9.675, faţă de… Mai mult

Stiri

Remdesivir, primul medicament împotriva Covid-19 autorizat de UE. SUA a cumpărat 90% din producția următoarelor 3 luni

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a autorizat vineri “punerea pe piaţă condiţionată” a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene, utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Compania… Mai mult

Stiri

Alpha Bank România lansează aplicația care transformă telefonul mobil în POS

Vladimir Ionescu

Alpha Bank este prima bancă din România care va lansa o aplicație ce transformă telefonul mobil în POS. Soluția este compatibilă cu dispozitivele mobile Android… Mai mult

Stiri

Resursele României, exploatate fără plata taxelor și redevențelor – dezastru la ANRM constatat de Corpul de control al premierului

Razvan Diaconu

Guvernul a anunțat vineri că a transmis Parchetului raportul de control pe care Corpul de Control al premierului l-a finalizat recent la Agenția Națională pentru… Mai mult