luni

22 aprilie, 2024

2 aprilie, 2024

Creşterea preţurilor produselor cumpărate de pe platformele online în ultimii trei ani este mai mică decât creşterea inflaţiei, ceea ce înseamnă că acest comerţ electronic poate să aducă un avantaj concret fiecărui consumator, a declarat marţi Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, citat de Agerpres.

În opinia sa, pentru ca acest acest aspect să fie vizibil, trebuie intensificată relaţia dintre stat, instituţiile publice şi această industrie.

„Comerţul electronic din România are potenţial de creştere, el trebuie stimulat. Pe de altă parte, toată legislaţia care protejează consumatorul trebuie adaptată, în aşa fel încât să ţină pasul cu comerţul electronic.


În ultimii trei ani, creşterea preţurilor produselor cumpărate de pe platformele online este mai mică decât creşterea inflaţiei, ceea ce înseamnă că acest comerţ electronic poate să aducă un avantaj concret fiecărui consumator, doar că acest lucru nu este întotdeauna vizibil. Astfel, relaţia dintre stat, instituţiile publice şi această industrie trebuie intensificată. De aceea, la Guvern, am iniţiat un memorandum pentru a putea discuta, într-un cadru interministerial, despre acest comerţ electronic”, a menţionat Florin Spătaru, la evenimentul ZF Ecommerce Summit.

Acesta şi-a exprimat speranţa că, în perioada imediat următoare, ministerele de resort să avizeze pozitiv acest memorandum „pentru a putea veni cu soluţii directe, concrete”.

O selecție riguroasă a produselor care întră în UE din China

Pe de altă parte, el a fost întrebat dacă pe agenda grupului de lucru interministerial se va afla şi creşterea accelerată a retailerilor din China precum Shein, Temu etc şi ce măsuri vor fi luate în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei, respectarea drepturilor consumatorilor, plata taxelor.

„Trebuie să creştem capacitatea de a opri la vamă, la graniţa Uniunii Europene, aceste produse. De ce? Pentru că ele ar putea ulterior să genereze o problemă majoră de mediu. Aceste produse practic nu ar trebui să intre pe piaţa europeană. Selecţia ar trebui făcută foarte riguros, în aşa fel încât produsele venite din ţări terţe să respecte aceleaşi principii ca şi produsele europene. Este un efort pe care Uniunea Europeană trebuie să-l facă. Până la urmă, vorbim şi de protecţia pieţelor interne europene şi, bineînţeles, că acest lucru se va vedea şi în planul de acţiune pe care îl avem în perioada următoare”, a mai spus Spătaru.


Referindu-se la cantitatea de plastic existentă în articolele de îmbrăcăminte importate din ţări terţe, el a subliniat că este nevoie de laboratoare care să testeze calitatea produselor.

Florin Spătaru a subliniat că Guvernul doreşte o creştere a veniturilor la buget din acest comerţ, un cadru de reglementare şi de taxare corect, în aşa fel încât să existe o piaţă concurenţială, bine reglementată, dar şi o protecţie a consumatorilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: