Guvernul Dăncilă discută vineri un proiect de Hotărîre prin care plafonează datoria publică locală, în următorii 3 ani, la suma generală de 1,2 miliarde de lei anual.
Motivul invocat oficial este nevoia de încadrare în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat.
Proiectul de Hotărâre arată:
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. – Pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, limitele anuale privind finanţările rambursabile care pot fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, reprezentând datorie publică locală, sunt în sumă de 1.200 milioane lei pentru fiecare dintre anii 2019, 2020şi 2021.
Art. 2. – Pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, limitele anuale privind tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale sunt în sumă de 1.200 milioane lei pentru fiecare dintre anii 2019, 2020şi 2021.
Guvernul discută vineri și a doua rectificare bugetară din 2018, proiectul fiind publicat de Ministerul Finanțelor de miercuri seara. Sunt operate reduceri la Transporturi, Educație, Cercetare, Fonduri Europene, Mediu, Agricultură, Comunicații, Cultură, avându-se în vedere ”gradul de execuție a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanțate din fonduri europene”.
Cea mai mare majorare bugetară se operează asupra bugetului Ministerului Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +2,69 miliarde de lei din care: 1 miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuția României la bugetul U.E și 700 milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.