marți

18 ianuarie, 2022

Lista miniștrilor lui Ludovic Orban

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 octombrie, 2019

Premierul-desemnat, Ludovic Orban, a anunțat public, joi, structura și componența viitorului cabinet, rezultat după mai multe consultări cu președintele Klaus Iohannis și aprobat de conducerea PNL.

Guvernul Orban va fi unul restructurat, cu doar 16 ministere și vicepremier fără portofoliu.

Titularii posturilor:


Viceprim-ministru – Raluca Turcan. Este deputat de Sibiu, lider al grupului parlamentar de la Cameră. A fost președinte interimar PNL între decembrie 2016 și iunie 2017. A urmat un curs postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Național de Apărare.

Ministerul de Interne – Marcel Vela, fost preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, în prezent secretar al Senatului. Este președintele filialei Caraș Severin, a exercitat trei mandate de primar al orașului Caransebeș.

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pe politică externă, fost ministru de Externe în timpul guvernării Ponta. A fost promovat în funcțiile de subsecretar de stat și ulterior de secretar de stat de către Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la Facultatea de Drept. A reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră.

Ministerul Dezvoltării –Ion Ștefan. Deputat de Vrancea, membru al Comisiei pentru Industrii. A candidat în 2016 pentru funcţia de primar al Municipiului Focşani, obţinând 32,7%. Potrivit declarației de avere, a acordat două împrumuturi, în valoare toală de 1,4 milioane lei, pentru campania electorală a PNL.


Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu, deputat, fost ministru al Justiţiei în Guvernele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu. A fost președinte PNL și a candidat din partea PNL la alegerile locale din 2016, la Primăria Capitalei

Ministerul Finanţelor – Florin Cîţu. Este liderul grupului de senatori PNL, membru al comisiilor Buget și Afaceri europene. A fost economist-șef la ING, fost economist la Banca Europeană de Investiții, Luxemburg.

Ministerul Apărării – Generalul Nicolae Ciucă. Este şeful Statului Major al Apărarii, aflat pe final de mandat. Este Doctor în Științe militare. A condus o misiune de luptă în Irak și a participat la misiuni pe fronturi de operațiuni din afara țării și la exerciții militare, în Angola, Bosnia și Herțegovina, Afganistan. Pentru a prelua portofoliul trebuie să treacă în rezervă.

Minsiterul Sănătăţii – Victor Costache, este director medical al Clinicii Polisano din Sibiu și conferențiar la Universitatea Lucian Blaga. A lucrat timp de 10 ani în străinătate, în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania și Canada

Ministerul Economiei – Virgil Popescu, deputat PNL, președinte al organizației Mehedinți a PNL, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor. Fost membru PNȚCD, a fost secretar de stat la Departamentul pentu Dialog Social al Guvernului Tăriceanu. A fost, scurt timp, vicepreședinte ANRP, a fost, între noiembrie 2013- februarie 2014 secretar de stat la Ministerul Economiei, coordonând Departamentul Comerț Exterior și Relații Internaționale.

Ministerul Educaţiei – Monica Anisie. Este preşedintele PNL Sector 2, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în guvernarea Cioloş. A fost consilier pe educație la Administrația Prezidențială, în al doilea mandat al lui Traian Băsescu. Organizează dezbateri pe educație în cadrul proiectului România Educată al președintelui Klaus Iohannis.

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru, președinte PNL Bucureşti. Este consilier al lui Ludovic Orban pentru „buna guvernare“. A fost ministru pentru consultare publică și dialog civic în Guvernul Cioloș. A fost director IPP

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros, deputat PNL, membru în Comisia de Agricultură.

Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, este deputat de Sălaj, președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților. S-a poziționat în trecut în favoarea demarării autostrăzii Comarnic – Brașov cu fonduri europene, contrar planului de parteneriat public-privat demarat de guvernarea Dăncilă și prevederii din Programul de guvernare PNL.

Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloş, şeful ADR Nord-Vest.

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu. Este deputat de Suceava, membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. A pus bazele Teatrului Dramatic ”Bucovina”, proiect iniţiat după absolvirea Facultăţii de Arte-Actorie din cadrul Universităţii Ecologie din Bucureşti.

Ministerul Mediului – Ioan Chirteş, senator PNL, fost director comerical al Direcţiei Silvice Mureş. Varianta a doua: Costel Alexe, vicepreşdintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor.

Ministerul Tineretului şi Sportului – Ionuț Stroe, deputat de Dolj, membru al PNL din anul 2001. De profesie inginer IT, a  fost președinte PNL Craiova între 2004-2008, a fost purtător de cuvânt al partidului între 2015-2016.

Secretar General al GuvernuluiGabriel Andronache, deputat PNL, jurist

Șeful cancelariei primului ministru – Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt PNL

Calendarul propus pentru învestirea Guvernului:

Luni, 28 octombrie – convocarea ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului

Marți, 29 octombrie – programarea audierilor miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10.00 – convocarea ședinței comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr