15 februarie, 2017

Ministrul Șerban Valeca este hotărât să modifice metodologia de selectare a membrilor comisiilor consultative din cercetare

În pofida protestelor celor mai importante universități și a organizațiilor de cercetători, Guvernul nu renunță la intenția de a reorganiza organismele consultative din domeniu.

Măsura este luată deși aceste structuri și-au înnoit componența anul trecut, printr-un proces transparent, iar mandatele membrilor au o durată de patru ani.

Ministerul Cercetării a transmis  marți un comunicat prin care răspunde „îngrijorării apărute în spaţiul public” explicând că reorganizarea se va face și, mai mult, se va schimba metodologia de selectare a membrilor acestor comisii de specialitate.


De asemenea, în comunicat, ministrul Șerban Valeca își exprimă în comunicat speranța „menținerii unui climat academic”.

Cu alte cuvinte, se revine la situația anterioară mandatului de ministru al lui Mircea Dumitru, rectorul Universității București. Acesta modernizase și transparentizase procedurile de alegere a membrilor acestor organisme, astfel încât în componența lor au fost alese anul trecut persoane cu CV solid în domeniu, indiferent că lucrează în țară sau străinătate.

Comisiile vizate de reorganizarea lui Șerban Valeca, senator PSD și ministru al Cercetării și Inovării:

  • Colegiul Consultativ pentru cercetare-dezvoltare şi Inovare (CCCDI),
  • Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI),
  • Consiliul Naţional pentru Transfer Tehnologic şi Inovare (CNTTI) 
  • Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS).

Pretextele anulării reformei de anul trecut

Comunicatul ministerului enumeră patru motive ce impun reorganizarea consiliilor consultative:

  • Respectarea prevederilor legale impunea informarea preşedinţilor de comisii despre noua arhitectură de reglementări, precum şi informarea că desfăşurarea activităţii (în vechea structură) ce presupune şi costuri asociate, nu mai poate fi susţinută legal până la reorganizare; Pe cale de consecinţă activităţile desfăşurate de către organismele consultative ale autorităţii de stat pentru cercetare trebuiesc puse în acord cu actele normative în vigoare;
  • În conformitate cu prevederile Programului de guvernare aprobat de Parlament, se solicită înscrierea de responsabilităţi suplimentare acestor comisii prin regulamentele de organizare;
  • După aprobarea regulamentelor de organizare şi funcţionare completate cu cerinţe suplimentare, se va elabora şi publica metodologia de selectare a membrilor comisiilor de specialitate prin consultarea Academiei Române şi a academiilor de ramură, a Consiliului Naţional al Rectorilor, a Institutelor Naţionale, etc, iar după caz a mediului economic, vechii membri putând fi propuşi în continuare (fără nici un partizanat) de către organizaţiile CDI;
  • Menţionăm faptul că, în conformitate cu tendinţele actuale ale economie, precum şi cu necesitatea racordării la programele europene cu finanţare la care ţara noastră este parte, se impun reglementări suplimentare care să redea cercetării tehnologice şi inovării rolul de partener al mediului economic, să mărească absorbţia fondurilor europene, fără a diminua în nici un fel importanţa cercetării fundamentale.

Reacția universităților și a asociației Ad Astra


În urmă cu o săptămână, cele mai mari patru universități și Asociația Ad Astra (a cercetătorilor români din țară și din străinătate) au criticat decizia ministrului Șerban Valeca:

Avertismentul rectorilor Universității din București, Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universității de Vest din Timișoara și al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași:

“Ne arătăm profunda îngrijorare față de modul în care conducerea Ministerului Cercetării și Inovării intenționează să schimbe componența, atribuțiile și modalitatea de funcționare a consiliilor consultative, așa cum anunță în adresele trimise președinților acestora.

Atragem atenția asupra faptului că toate aceste consilii au fost constituite în urma unor ample procese de consultare a comunității științifice din țară și diaspora, derulate respectând principiile transparenței, meritocrației și al integrității.

Membrii consiliilor consultative sunt cercetători cu reputație nu doar în țară. Mulți dintre aceștia reprezintă elite ale cercetării internaționale.

Mai mult, rolul acestor consilii este esențial în acest moment, într-o perioadă în care activitatea de cercetare și comunitatea științifică se confruntă cu multiple probleme ce țin nu doar de finanțare, dar și de alinierea la practicile comunității internaționale.

Astfel, atragem atenția că orice schimbare a componenței și a atribuțiilor acestor consilii, fără o consultare amplă a comunității, riscă să anuleze orice efort făcut în ultimul an, de recredibilizare și de consolidare a comunității științifice românești“.

Ad Astra cere Guvernului:

  • Păstrarea componenței acelor organisme consultative deja constituite prin mijloace transparente și în baza consultării publice
  • Demararea de urgență a unor proceduri similare pentru numirea membrilor în organismele consultative a căror activitate nu a fost operaționalizată și/sau eficientizată.
  • “Nu în ultimul rând, reiterăm solicitarea ca Guvernul să demisioneze în baza nerespectării Programului de guvernare cu care a fost învesit și care prevedea creșterea anuală a bugetului alocat cercetării cu 30%, lucru care nu se regăsește în proiectul de lege a bugetului de stat adoptat recent de Executiv.  Paradoxal, se dorește reorganizarea organismelor consultative ale Ministerului „pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor cuprinse in Programul de guvernare”, se spune într-un comunicat al asociației Ad Astra.

Guvernul Sorin Grindeanu nu intenționează să ofere Cercetării un buget de 1% din PIB nici în 2020

Cercetătorii sunt sceptici  Programul de guvernare al PSD preciza “creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere” .

Proiectul de buget pe 2017 arată nu numai o încălcare a documentului de partid, ci și faptul că România nu va ajunge nici măcar în 2020 să aloce 1% din PIB acestui domeniu, targetul asumat în fața UE.

Bugetul alocat Ministerului Cercetării și Inovării pentru 2017 este de 1,758 milarde de lei (cu 1,25% mai mare decât în 2016).

De asemenea, arată proiectul de buget:

  • în 2018, bugetul  1,685 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o scădere cu 73 de milioane de lei
  • în 2019, va fi de 1,686 miliarde de lei
  • în 2020, va fi de 1,686 miliarde lei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: