17 noiembrie, 2019

Guvernul Ludovic Orban va trimite Comisiei de la Veneția, conform unor surse politice citate de Digi24, un memorandum de retragere a încrederii statului în Tudorel Toader, reprezentantul României în acest organism consultativ al Consiliului Europei.

Comisia este alcătuită din experți în drept constituțional desemnați de executivul statelor membre în Consiliul Europei. Acești experți ar trebui să fie independenți și nu reprezintă interesele statului ce i-a desemnat.

Într-un răspuns oferit de Comisie grupului civic Reset, de la Iași, se precizează că:


Este sarcina statului român să se asigure că un membru individual îndeplinește criteriile definite în Statutul Comisiei.

Este adevărat că unele numiri recente ale unor state membre în cadrul Comisiei ridică anumite probleme.

Memorandumul va fi trimis pentru a putea fi discutat la reuniuneaa din decembrie a Comisiei de la Veneția și, probabil, va invoca implicarea acestuia în modificarea legislației privind Justiția.

Modificările guvernelor PSD –  ALDE au fost criticate de acest organism într-un raport ce menționează regresele și pericolele amendamentelor aduse legilor Justiției și codurilor penale.


Tudorel Toader este la al doilea mandat în Comisia de la Veneția – a fost numit prima dată în 2014, de către Cabinetul Victor Ponta, și de Guvernul Viorica Dăncilă, în 2018.

Solicitarea Reset

Grupul Reset i-a trimis premierului Ludovic Orban o solicitare de retragere a lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția în care enumeră o serie de motive în acest sens.

Textul solicitării Reset a fost transformat într-o petiție postată în comunitatea Declic:

În urma analizei mandatului lui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) și a modificărilor pe care acesta le-a operat la legile Justiției, inclusiv înființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SSIIJ), am constatat că activitatea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției a fost în totală contradicție cu principiile, valorile, statutul și chiar recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, organism constituit în cadrul Consiliului Europei. Printre acțiunile controversate ale dlui Tudorel Toader, amintim:

  • A forțat demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea Direcției Naționale Anticorupție, în pofida avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii;
  • A susținut recursul compensatoriu și a promovat extinderea sa prin acordarea de compensații bănești, iar peste 22 000 de infractori au fost eliberați fără să fie făcut vreun studiu de impact;
  • A pledat în fața judecătorilor CCR privind ancheta DNA legată de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina. Ministrul Tudorel Toader a venit în fața judecătorilor CCR pentru a susține solicitarea lui Tăriceanu în care cerea să se constate un conflict de natură constituțională între Parchet și Guvern;
  • A propus în fruntea DIICOT o persoană fără experiență, ignorând scrisoarea procurorilor DIICOT care cereau să nu-l numească;
  • A înființat prin ordonanță de urgență Secția Specială (SSIIJ), în condițiile în care Comisia de l-a Veneția a avertizat că această secție „riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupției și a criminalității organizate”.

Având în vedere angajamentele asumate de Guvernul pe care îl conduceți, inclusiv repararea modificărilor toxice operate în justiție de către guvernul anterior și repunerea României pe direcția respectării recomandărilor partenerilor noștri (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO etc.), vă solicităm să transmiteți un memorandum de retragere a încrederii statului în dl Tudorel Toader, cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru al justiției în Comisia de la Veneția.

Tudorel Toader spune că va riposta

Fostul ministru al Justiției, rector al Universității Alexandru Ioan Cuza, a declarat pentru Știri pe Surse că va trimite, al rândul său, o scrisoare către Comisia de la Veneția:

Era previzibil acest demers, în condițiile în care mulți sunt cei care își doresc să fie membri titulari în Comisia de la Veneția.

Rămâne de văzut.

Guvernul anterior a menținut calitatea de membru supleant pentru Bogdan Aurescu (fost consilier prezidențial, actual ministru de Externe – n.red.).

Cel mai probabil este faptul că voi trimite o scrisoare deschisă către președintele Comisiei de la Veneția. 

Reamintim că, fiind membru al Comisiei, el ar trebui să fie prezent la reuniunea din decembrie, a patra și ultima din acest an, astfel încât și-ar putea pleda personal cauza.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: