Guvernul italian analizează preluarea controlului la compania aeriană naţională Alitalia, pentru ca ulterior să permită intrarea companiei germane Lufthansa în acţionariatul acesteia, informează vineri presa italiană preluată de AFP și Agerpres.
„Alitalia se îndreaptă spre o vânzare a activelor, mai întâi spre stat şi ulterior spre Lufthansa”, concluzionează cotidianul La Repubblica.
Comisarul numit de guvern în fruntea Alitalia în urmă cu 14 luni, Giuseppe Leogrande, „a cerut o sumă suplimentară de 150 milioane de euro şi a anunţat că nu va putea plăti salariile pe luna februarie, fără fondurile anti-Covid, asupra cărora trebuie să se pronunţe Bruxellesul”, precizează cotidianul La Stampa.
La începutul acestui an, oficialii Lufthansa estimau că Alitalia ar avea un plus de venituri de 100 de milioane de euro, în urma unui parteneriat comercial cu compania germană, potrivit Reuters.
În octombrie 2019, Lufthansa ar fi fost gata să investească nă la 200 de milioane de euro în Alitalia. Compania germană este interesată de Alitalia pentru a avea un hub pe zona Europei de sud
Schema vânzării Alitalia
Scenariul avut în vedere de noul guvern condus de Mario Draghi ar urma să se deruleze în trei etape: Alitalia va trece sub controlul Cityliner, subsidiara sa low-cost, potrivit Agerpres.
Ulterior Ministerul italian al Economiei, care a injectat 1,3 miliarde de euro în Alitalia începând din 2017, va prelua controlul la Cityliner (o companie cu 70 de avioane şi 5.500 de angajaţi), iar grupul aerian german Lufthansa ar urma să intre în acţionariatul acestei companii prin intermediul unei majorări de capital.
Graţie acestui plan, împrumuturile acordate de statul italian companiei aeriene naţionale Alitalia, ar urma să fie restituite prin intemediul Cityliner, ceea ce ar trebui să satisfacă Bruxelles-ul.
Astfel, noua companie Alitalia ar urma să înceapă să funcţioneze peste câteva luni, cu o flotă de 55 până la 70 de avioane. Realizarea acestui plan ar însemna de asemenea ieşirea Alitalia din alianţa Sky Team, din care fac parte în special companiile Air France-KLM şi Delta Airlines, care se confruntă cu grave dificultăţi financiare.
Altădată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile sale.