5 august, 2023

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a anunțat vineri că, imediat după ce Damen a comunicat denunțarea contractului cu statul român, s-a constituit la nivelul Guvernului un grup de lucru care să identifice soluții pentru rezolvarea crizei de la Șantierul Naval Mangalia. Grupul este înființat abia acum, după ce Damen a solicitat de mai multe ori acest lucru, însă nu a primit nicio soluție din partea autorităților, ceea ce a dus la rezilierea contractului.

Precizarea Damen din comunicatul prin care a anunțat vineri denunțarea contractului:

„În urma unei colaborări deja dificile și aflându-se acum în fața acestor schimbări unilaterale, Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci și cu încălcarea relației de încredere din partea statului român.


În acest sens, după o notificare anterioară de încălcare a contractului prin care Damen și-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluție de către partea română, Damen nu a avut altă opțiune decât să emită notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român.”

Ce a anunțat vineri, după decizia Damen, ministrul Economiei:

„Oprea a precizat că s-a constituit imediat un grup de lucru, atât la nivelul ministerului, cât şi la nivelul Guvernului, pentru că a fost o cerinţă a prim-ministrului Marcel Ciolacu de a avea implicat şi Ministerul Justiţiei, şi Secretariatul General al Guvernului, şi celelalte ministere, alături de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pentru a avea o soluţie bună, corectă, astfel încât să se poată continua această colaborare”, scrie Agerpres.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a explicat, de asemenea, că nu înţelege decizia Damen holding BV de a anula asocierea cu statul român privind Şantierul Mangalia, întrucât Damen nu este într-o poziţie în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse.

Directoratul Șantierului solicită celor doi acționari să-și rezolve disputa și să găsească o soluție pentru continuarea proiectului


Directoratul Șantierului Naval a organizat o conferință de presă în care și-a declarat „angajamentul de continuare a activității” și decizia de a convoca Adunarea Generală, astfel încât cei doi acționari să-și rezolve în cel mai scurt timp posibil problema.

„În calitate de reprezentanți ai Directoratului celei mai mari entități de construcții navale din România și una dintre cele mai mari din Europa, care avem responsabilitatea a peste 1.500 de angajați și peste 600 de subcontractori, având in derulare contracte cu clienții de prestigiu, solicităm acționarilor noștri, statul român și Damen Holding, să identifice rapid o soluție care să permită continuarea acestui proiect de relansare si dezvoltare a șantierului, ca un jucător strategic in industria navala națională, europeana si internațională”, a declarat Liana Constantin – Director Corporate Affairs și mmebră a Directoratului Șantierului Damen Mangalia.

„Reprezentanții de la Ministerul Economiei, împreună cu Damen holding VA, ar trebui să se așeze împreună cu noi la masă pentru a agrea sistemul de lucru pe care ar trebui să îl avem de acum înainte pe noul cadru legal”, a mai spus Liana Constantin.

Până la rezolvarea situației, Directoratul anunță că obiectivele rămân neschimbate:

  • „1. Să livrăm clienților noștri produse de înaltă calitate, așa cum am livrat în ultimii 4 ani pe piețele naționale si internaționale: ca exemplu, am livrat cea mai mare navă de extracție a diamantelor din lume, suntem in curs de livrare a 2 structuri topside-uri pentru piața eoliană offshore, am livrat spărgătoare de gheață, tankere fluviale, feriboturi cu combustibil dual, barje, docuri plutitoare, precum si reparații la nave militare, etc.
  • 2. Atragerea de noi comenzi și piețe pentru șantierul naval din Mangalia, acesta fiind unul dintre cele mai competitive și mai mari șantiere navale din România și din Europa. Datorita caracteristicilor sale, șantierul acesta poate deveni un actor major pe piața energiei eoliene offshore, care in prezent este evaluata la 200 de miliarde de EURO. Acest lucru putea fi realizat cu ajutorul si expertiza Grupului Damen.
  • 3. Asigurarea continuității activității pentru colegii noștri, toți angajați ai șantierului nostru. Întotdeauna ne-am tratat forța de muncă cu atenția cuvenită, plătind întotdeauna la timp salariile, impozitele și toate celelalte beneficii, pe care le-am considerat ca fiind cea mai importantă prioritate a șantierului. În ultimii 4 ani am plătit salarii, impozite și costuri asimilate în valoare de peste 185 de milioane de euro.
  • 4.  Asigurarea continuității activității șantierului naval în economia regională. Șantierul este imperativ necesar pentru Mangalia si Constanta, pentru Dobrogea, dar mai ales pentru Romania“.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: