luni

22 aprilie, 2024

11 decembrie, 2014

Guvernul a decis miercuri, prin adoptarea unui memorandum, înfiinţarea Agenţueu pentru administrarea bunurilor sechestrate, în subordinea Ministerului Justiţiei, anunţă instituţia într-un comunicat de presă.

Instituţia dedicată gestionării bunurilor sechestrate în cadrul procesual-penal va deveni operaţională până la sfârşitul lunii martie 2015. Noua structură va avea şi rol de coordonare şi decizie, în cooperare cu ANAF, a activităţii de valorificare a bunurilor confiscate.

Până acum, de administrarea bunurilor sechestrate în urma unor proceduri penale se ocupau mai multe instituţii, ceea ce crea dificultăţi în gestionarea şi, ulterior, valorificare acestora, precizează MJ.


Bunurile care în prezent se depreciază pe durata procedurilor judiciare, pierzând din valoare, vor putea fi acum corect şi eficient administrate pentru ca în final să existe un grad cît mai mare de valorificare a acestora şi, implicit, de alimentare a bugetului de stat cu sume cât mai mari, a explicat ministrul Robert Cazanciuc.

Agenţia va dispune de 30 de posturi.

Un raport al Expert Forum lansat în 3 decembrie conchidea că „este nevoie de o entitate care să administreze bunurile puse sub sechestru, pentru a preveni deprecierea acestora cu intenţie sau ca efect al trecerii timpului” şi arăta că „rata scăzută a punerii în executare a deciziilor judecătoreşti de către ANAF e motiv de îngrijorare”.

Studiul arată că ANAF a pus în aplicare între 5 şi 8% din totalul nhotărârilor judecătoreşti definitive în cauze penale. Iar datele privind valoarea bunurilor confiscate arată că aceasta este mult mai mică decât valoarea prejudiciului reţinut în rechizitoriu şi aceea a bunurilor confiscate.

FOTO: Expert Forum (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Descărcaţi aici raportul integral al Expert Forum.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: