vineri

19 aprilie, 2024

18 aprilie, 2019

Guvernul Federal al Germaniei a discuat și adoptat miercuri proiectul unei legi care urgentează procedurile de deportare a celor care le este refuzat azilul, în ciuda criticilor care afirmă că măsura va duce la un conflict cu UE, scrie Die Zeit.

Printre prevederile cele mai controversate se află aceea care spune că persoanele cărora li s-a refuzat o cerere de azil și așteaptă deportarea pot fi plasate în închisoare, alături de deținuți de drept comun, prevedere care contravine legislației europene în domeniu.

Curtea Europeană de Justiție a decis, în 2014, într-un dosar împotriva Germaniei, că cei care urmează să fie deportați pot fi încarcerați numai în situații excepționale.


Ministrul german de Interne susține public ideea încarcerării, afirmând că statul german are o capacitate de găzduire specială de doar 500 de locuri destinată persoanelor care așteaptă deportarea, asigurând că cei care vor fi trimiși în închisori nu vor fi amestecați cu deținuții obișnuiți.

Germania a deportat anul trecut 23.600 de străini, însă numărul celor care trebuiau să părăsească țara a fost de 31.000, deci 6.400 de oameni încă ar putea să se afle ilegal în țară, arată statistica oficială a statului german.

Măsura este criticată nu doar de opoziție, ci chiar și de membri ai partidelor de coaliție. Ministrul de Justiție al landului Hesse, membru CDU, a declarat pentru Handelsblatt că acest proiect de lege încalcă prevederile europene.

Dacă va fi aprobată și de Parlament, legea ar pedepsi și funcționarii publici care ar anunța un solicitant de azil că deportarea sa este iminentă din cauză că i-a fost respinsă cererea. Proiectul inițial îi pedepsea chiar și pe voluntarii care lucrează cu migranții să-i informeze pe aceștia în legătură cu deportarea, dar protestele puternice ale ONG-urilor germane au determinat guvernul să renunțe la această mențiune din proiect.


Data deportării unei persoane va fi clasificată ca secret, deci orice angajat al statului poate fi cercetat penal dacă dezvăluie această informație cuiva.

Proiectul adoptat de guvern a fost trimis Parlamentului, ministrul de Interne afirmând că speră ca legislativul să îl aprobe în scurt timp, astfel încât legea să fie aplicabilă din iunie 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: