marți

16 iulie, 2024

4 iunie, 2013

Ordonanța prin care guvernul eșalonează subvențiile pentru energia din surse regenerabile (certificatele verzi) a fost adoptată în ședința de marți a executivului.

Potrivit documentului, recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru hidrocentrale și poanouri solare, și din 2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, au fost păstrate prevederile din proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, care propunea amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).


Ordonanţa mai prevede limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investiţiile vor fi monitorizate semestrial de către ANRE, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării. Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face direct între producători şi furnizori, de o manieră transparentă.

ANRE va fi obligat să reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.

(Descarcă AICI proiectul Ordonanței de amânare a certificatelor verzi aprobat de guvern)

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi, înaintea şedinţei de Guvern, că urmează să fie adoptat actul normativ privind stabilirea sistemului de promovare şi de susţinere a producerii energiei din surse regenerabile, el apreciind că dacă nu se vor lua măsuri în vederea unui sistem care să asigure sustenabilitatea industrială ţara noastră riscă să devină „muzeu al omenirii”.


În acest sens, primul-ministru a menţionat că în ultimii şapte ani preţul energiei electrice în SUA a scăzut cu 4%, în timp ce în Europa a crescut cu 38%, iar preţul gazelor în industrie a scăzut cu 66% în SUA şi a crescut cu 35% în Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: