Guvernul elen a primit un vot de încredere, în Parlament. Executivul de la Atena a primit 155 de voturi pentru, 143 împotrivă şi 2 abţineri, marţi noaptea, după dezbateri în plenul Parlamentului ce au durat tre zile. Guvernul condus de Georgios Papandreoule va cere parlamentarilor să aprobe măsurile de austeritate, printre care creşteri de taxe, reduceri bugetare şi privatizări, pentur obţinerea a 28 de miliarde de euro la buget. Grecii au ieşit în stradă înainte de votul din Parlament, manifestându-şi nemulţumirea faţă de criza economică, dar şi faţă de politicieni în general. Ei au strigat „Hoţii, hoţii!” şi au delcarat că ar fi mai bine ca Grecia să dea faliment şi apoi să o ia de la capăt decât ca „oamenii să moară încet-încet” cu atâtea taxe şi impozite impuse. Deşi au ameninţat că vor boicota votul, parlamentarii partidului socialist de guvernământ Pasok au ales în final să susţină guvernul. (BBC News)
500 de miliarde de euro, Fondul UE pentru statele cu probleme. Liderii europeni au stabilit nivelul Miniştrii de finanţe europeni au finalizat iniţiativa de creare a unui mecanism permanent european pentru ajutorarea ţărilor membre cu probleme financiare. Mecanismul va avea o valoare de 500 de miliarde de euro. Pentru înfiinţarea unui Mecanism European de Stabilitate (ESM) care să înlocuiască vechiul Fond European pentru Stabilitate Financiară (EFSF), creat anul trecut, statele membre UE vor oferi 620 de miliarde de euro în garanţii pentru credite şi 80 de miliarde de euro în bani gheaţă. Ţările membre au acceptat în martie ca nboul fond să preia toate atribuţiile fostului mecanism de la mijlocul lui 2013. Germania, cel mai mare contributor, este reponsabil de partea cea mai consistentă a acestui fond, oferind 168 de miliarde de euro în garanţii şi 22 de miliarde în bani. (EUObserver)
Obama susţine retragerea rapidă a americanilor din Afganistan. Liderul de la Casa Albă a respins sfatul Pentagonului şi a anunţat retragerea celor 30.000 de militari americani din Afganistan până în noiembrie anul viitor. Anunţul vine la timp pentru a-l ajuta în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Comandanţii militari americani au avertizat însă să întregul câştig obţinut de forţele de securitate în Afganistan este extrem de fragil şi poate fi pierdut, aşa că ar trebui menţinuţi soldaţii în regiune până în 2013. Comandamentele american şi britanic din Kabul şi-au exprimat, recent, în discuţii private, îngrijorarea că Preşedinţia americană va lua o decizie bazată pe raţiuni politice şi electorale, nu pe necesităţi militare. Discursul televizat al lui Obama, al şaselea de când a devenit preşedinte, marchează începutul retragerii celor 100.000 de militari americani aflaţi la această oră în Afganistan. (The Guardian)
FMI publică un raport alarmant asupra economiei spaniole. FMI a sporit îngrijorarea din sânul statelor europene, şi aşa neliniştite din cauza problemelor Greciei, publicând un raport în care atrage atenţia asupra riscurilor economiei spaniole. Fondul salută măsurile luate de guvernul spaniol, dar subliniază „riscurile considerabile” pe care le presupune. „Eforturile de repunere pe picioare a economiei sunt incomplete, iar riscurile sunt, în acest moment, considerabile”, arată FMI în concluziile preliminare ale unei misiuni de evaluare în Spania. Fondul recunoaşte că răspunsul politic la provocările economice din Spania, anul trecut, au fost „solide şi ample”, ceea ce a contribuit la recâştigarea încrederii pe pieţele de capital. Guvernul socialist spaniol a reformat piaţa muncii şi sistemul bancar, a aplicat diverse măsuri de austeritate, dar continuă să susţină vârsta de pensionare. În primul trimestru al anului 2011, rata şomajului a fost de 21,29%, cea mai mare din statele membre OCDE. Pentru a-şi atinge obiectivele de reducere a deficitului bugetar, este nevoie de măsuri suplimentare, estimează FMI, amintind printre acesta privatizările. (Le Monde)
Proteste anti-austeritate la Luxembourg. Mii de protestatari, membri ai unor uniuni sindicale din mai multe ţări europene, au ieşit pe străzi, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de măsurile economice dure pe care le iau decidenţii politici. Oamenii au demonstrat împotriva reducerilor bugetare şi a creşterii taxelor şi impozitelor în mai multe state europene, în contextul crizei financiare globale. Ei susţin că în timp ce incompetenţa băncilor continuă şi multe miliarde dispar într-un sistem care s-a dovedit a fi greşit, programele sociale sunt eliminate aproape complet. Un activist a spus : “Este important ca Europa să nu fie distrusă. Trebuie să ne asigurăm că dimensiunea socială a Europei are un viitor. Grecii sunt parte ai UE, ca şi germanii. Politicienii trebui să lucreze pentru Europa socială”, a spus el. Altul a adăugat: “Nu avem nevoie de austeritate, ci de dezvoltare, de creştere economică, de investiţii, de eurobonduri, de tranzacţii finaciare, pentru a găsi o soluţie pentru greci”. (Euronews)
Ban Ki-moon, reales secretar general al ONU pentru încă 5 ani. Fostul ministru de externe sud-coreean a obţinut un nou mandat în fruntea organizaţiei mondiale , după un vot în Adunarea Generală a ONU, fără a avea un contracandidat. Votul a avut loc la patru zile după nominalizarea lui Ban de către Consiliul de Securitate. Susţinătorii săi l-au lăudat, pentru că a reuşit să menţină organizaţia în centrul dezbaterilor actuale, precum revoltele din lumea arabă şi schimbările climatice, în timp ce criticii săi au spus că nu este un comunicator şi un negociator talentat şi că ar călători prea mult înafara New York-ului. Oficialul ONU a promis că îşi va continua proiectele şi a precizat că preferă diplomaţia eficientă în locul aplauzelor la scenă deschisă. (CNN)