fbpx

Analiză

Țara fermelor țărănești, pe ultimele locuri la agricultura Bio. Piedicile și potențialul

Cel mai mare număr de ferme (cele mai multe familiale) din UE se află în România (circa 3,5 milioane), dar acest lucru nu pare să… Mai mult

22.04.2021

Europa

Harta sumbră a unei probleme amânate la infinit: Infrastructura CFR

Anul 2021, declarat de UE Anul transportului feroviar, dă startul în Europa unor investiții de amploare ce ar trebui să aibă ca efect transferarea, până… Mai mult

22.04.2021

La obiect

Ocuparea a păstrat anul trecut ținta stabilită prin strategia Europa 2020. Problemele, la tineret şi la vârsta a treia

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20 – 64 de ani s-a menținut anul trecut la 70,8%, potrivit datelor comunicate de INS. Valoarea… Mai mult

21.04.2021

Europa

Criza cipurilor: VW & Toyota vs. Apple – sau de la erorile de calibrare a cererii la creșterea bruscă a comunicațiilor

Grupul Volkswagen a emis la începutul acestei săptămâni cel mai recent avertisment privind efectele crizei cip-urilor, care ar putea duce la probleme de producție a… Mai mult

21.04.2021

Guvernul demarează astăzi procedurile de asumare pe Codul muncii. Opoziţia şi sindicatele încheie un protocol pe noul Cod

de Sorin Negoiţă 28.2.2011

Guvernul a adoptat luni dimineață, în ședință extraordinară,  proiectul noului Cod al muncii, pentru care îşi va asuma răspunderea. Documentul a fost trimis la Parlament, unde birourile reunite ale Camerelor au stabilit ca data asumării să fie 8 martie. În aceeaşi zi, Uniunea Social-Liberală parafează un protocol de colaborare cu sindicatele şi patronatele, pentru dărâmarea Guvernului, după angajarea răspunderii, şi pentru promovarea unor reglementări privind piaţa muncii.

În cei doi ani de mandat, Guvernul Emil Boc ajunge la 11 legi pe care le-a adoptat sau a încercat să le adopte fără să fie dezbătute în Parlament.

Potrivit Executivului, motivulele pentru care trebuie modificat Codul Muncii sunt flexibilizarea pieţei muncii, combaterea muncii la negru şi crearea de noi joburi.

Deşi FMI nu a cerut în mod expres Guvernului, prin acordul stand-by, să modifice Codul muncii, şeful delegaţiei Fondului în România, Jeffrey Franks, s-a exprimat fără echivoc pentru flexibilizarea pieţei muncii, scoaterea acesteia din zona ilegală, profesionalizarea salariaţilor şi creşterea productivităţii muncii acestora.

Cum vrea Guvernul să flexibilizeze piaţa muncii

În principal, măsurile impuse de guvern pentru flexibilizarea pieţei muncii constau în facilităţi oferite angajatorilor, prin care salariaţii pot fi concediaţi mai uşor sau angajaţi strict pentru anumite proiecte.

1. Problema disponibilizărilor

În cazul concedierilor colective, salariaţii sunt disponibilizaţi în funcţie de criterii de performanţă în primul rând. ”Criteriile se aplică pentru departajarea salariaţilor după evaluarea realizării obiectivelor de performanţă”, prevede proiectul noului Cod.
Criteriile şi procedurile  de evaluare profesională a salariaţilor sunt stabilite în regulamentul intern al unităţii respective.
Angajatorul stabileşte obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora.

2. Munca pe perioadă determinată

Perioada pentru care se poate semna contractul individual de muncă pe perioadă determinată se majorează de la 2 ani la 3 ani.
Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată.
Misiunea de muncă temporară se stabileşte pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni

3. Perioada de probă la angajare

– Creşte de la o lună la trei luni. Astfel, Angajatorul îi poate stabili unui lucrător, la angajare, o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile pentru funcţiile de conducere.
– Pentru persoanele cu handicap, perioada de probă va fi de maximum 30 de zile calendaristice.
– Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
În cazul angajaţilor încadraţi temporar, perioadele de probă vor putea fi de 2 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă de cel mult o lună şi poate ajunge la 30 de zile lucrătoare în cazul contactelor temporare mai lungi de 6 luni.

4. Munca suplimentară

Se majorează de la 3 luni la 4 luni perioada de referinţă pentru care se calculează limita maximă de muncă suplimentară permisă. ”Durata maximă a timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână”.
–   Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
Sporul salarial pentru munca de noapte creşte de la 15% la 25% pe ora lucrată, dar se acordă numai dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Cum vrea Executivul să combată munca la negru

Modificările aduse majorează amenzile civile şi introduc pedepse cu închisoarea de până la 3 ani pentru angajatorii care folosesc munca ilegală. Şi lucrătorii care acceptă să lucreze fără forme legale sunt amendaţi. Iată prevederile:

– Patronii care primesc la muncă până la 3 persoane fără încheierea unui contract individual primesc amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare lucrător identificat.
Angajatorii care nu păstrează evidenţa orelor lucrate de angajaţi primesc amenzi de 1.500-3.000 de lei.
– Agenţii de muncă temporară care percep taxă salariaţilor temporari în schimbul demersurilor în vederea recrutării acestora de către utilizator sau pentru încheierea unui contract de muncă temporară sunt amendaţi cu 5.000 – 10.000 de lei, pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 de lei.
Patronii care plătesc în mod repetat angajaţii cu salarii sub nivelul minim brut pe ţară primesc închisoare de la 6 luni la 1 an sau amendă penală. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi patronilor care refuză accesul inspectorilor de muncă în spaţiile unităţii controlate.
Cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală sunt sancţionaţi angajatorii care primesc la muncă a mai mult de 3 persoane fără contract individual de muncă. Pedeapsa patronului poate ajunge la 3 ani, dacă angajaţii utilizaţi ilegal muncesc în condiţii periculoase. În Codul actual, amenzile ajung la 5.000 de lei, în cele mai grave cazuri.
Noile prevederi îl sancţionează şi pe lucrătorul care munceşte ilegal, cu amendă de la 500 până la 1.000 de lei.

Ce au respins sindicatele:

1. Sindicatele acuză că prevederile privind munca suplimentară îi vor obliga pe salariaţi să lucreze până la 16 ore pe zi în unele cazuri, în special în turism sau agricultură.

2. Nereglementarea contractului de muncă la nivel naţional printr-un Cod al muncii care să fie trecut prin dezbatere parlamentară temeinică. În schimb, Guvernul propune păstrarea actualelor contracte colective până la expirare, iar apoi reglementarea lor prin legi speciale.
eliminarea interdicţiei impuse angajatorului de a face noi angajări pe locurile salariaţilor concediaţi, timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Patronul va putea da afară pe cineva invocând restructurarea, pentru ca apoi să poată angaja pe altcineva.

Opoziţia, sindicatele şi patronatele semnează un protocol pentru răsturnarea lui Boc

Uniunea Social-Liberală semnează luni un protocol de colaborare cu principalele confederaţii sindicale şi patronale, pentru a-şi sprijini reciproc acţiunile împotriva viitorului Cod al muncii dorit de Guvern.

Proiectul de protocol, în forma în care era redactat cu câteva zile înaintea semnării, conţine  prevederi generale, în care USL şi partenerii sociali îşi promit să încerce dărâmarea Guvernului şi respingerea Codului, precum şi măsuri legislative suplimentare pentru piaţa muncii:

– Anti-Boc: ”Uniunea Social Liberală va promova şi susţine o moţiune de cenzură împotriva guvernului Boc, în cazul în care îşi va angaja răspunderea asupra proiectului de modificare a Codului Muncii, fără acordul organizaţiilor sindicale şi patronale semnatare ale prezentului Protocol”.

– Obligaţiile USL pentru îmbunătăţirea legislaţiei: ”Uniunea Social Liberală va prelua propunerile comune ale  organizaţiilor  sindicale şi patronale semnatare ale prezentului Protocol, cu privire la legislaţia muncii şi  legislaţia economică,  pentru a le promova  ca iniţiative legislative în Parlament, prin intermediul parlamentarilor proprii.

– Obligaţiile sindicaliştilor: ”Organizaţiile sindicale şi patronale,  semnatare ale  prezentului  Protocol,  vor susţine – prin acţiuni specifice – Uniunea Social Liberală, pentru  reuşita  demersurilor  parlamentare privind promovarea modificărilor la legislaţia muncii şi legislaţia economică”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.2.2011

Lăsați un comentariu


Europa

Cum pregătește Viktor Orban partidul Fidesz pentru opoziție: a păstra puterea chiar când ai pierdut alegerile

Razvan Diaconu

Cu doar un an până la ceea ce azi par să fie alegeri strânse în Ungaria, guvernul lui Viktor Orban ”externalizează” putere de decizie și… Mai mult

Europa

Universitatea Harvard le cere studenților să vină vaccinați anti-Covid, la toamnă 

Iulian Soare

„Pentru a atinge nivelurile ridicate de vaccinare necesare pentru a ne proteja comunitatea, Harvard va cere ca toţi studenţii care vor fi în campus în… Mai mult

Stiri

Concursul pentru conducerea caselor județene de sănătate – 24 de concurenți ocupă deja interimar funcția

Vladimir Ionescu

Un număr de 60 de candidați au susținut joi, la Spitalul Universitar de Urgență din București, proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director… Mai mult

Europa

Insula Jersey amenințată de blocada pescarilor francezi nemulțumiți de reglementările post-Brexit

Iulian Soare

Două nave de patrulare au fost trimise de guvernul Marii Britanii în apropierea insulei Jersey situată în Canalul Mânecii, acolo unde unde s-au adunat 80… Mai mult

Europa

Vizită a lui Blinken la Kiev – SUA își reafirmă sprijinul faţă de suveranitatea şi integritatea Ucrainei

Iulian Soare

Secretarul american de stat Antony Blinken reafirmă sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi din estul țării şi… Mai mult

Europa

Summit G7 – Chinei i se cere să respecte drepturile omului. Beijing denunță un ”amestec grosolan” în treburile interne

Razvan Diaconu

Miniştrii de Externe ai Celor Şapte – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite – îndeamnă Beijingul, într-un comunciat comun, în urma… Mai mult

Stiri

Racheta reutilizabilă Starship a lui Elon Musk, prima aterizare reușită

Adrian N Ionescu

SpaceX a înregistrat prima aterizare de succes al prototipului rachetei reutilizabile Starship, după ce alte patru testări anterioare s-au soldat cu explozii. Succesul marchează o… Mai mult