vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2011

Executivul majorează fondurile de pensii din bugetele Ministerului Apării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații, prin proiectul bugetului de stat pe anul 2012, remarcă Ziarul Financiar.

Potrivit calculelor prezentate de ZF, pensiile speciale cresc cu 17% față de nivelul de acum doi ani, când a început reforma în acest sistem.

Bugetul de pensii pentru Ministerul Apărării creşte în 2012 cu 9% faţă de 2011, până la 2,47 miliarde de lei, pentru Ministerul de Interne cu 5%, până la 1,62 miliarde de lei, iar pentru Serviciul Român de Informaţii cu 6%, până la 327 milioane de lei.


Astfel, statul îşi asumă în bugetul pe 2012 o cheltuială de 4,41 mld. lei cu pensiile celor 159.000 de foşti angajaţi din structurile Ministerului de Interne, Ministerul Apă­rării sau din cadrul Serviciului Român de Informaţii, care vor primi o pensie specială medie de 2.289 de lei pe lună.

În schimb, pentru pensiile normale, bugetul de pensii al Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) creşte cu doar 0,05%.

Pensia „nor­mală” medie încasată de cei 4,76 milioane de pensionari este bugetată pentru 2012 la 747 de lei.

În 2010, potrivit unor date obţinute de ZF de la ministere, statul a cheltuit 3,6 mld. lei pentru plata celor aproape 156.000 de pensii speciale, iar valoarea medie a pensiei era de 1.946 de lei net.


Aceasta înseamnă că între 2010, anul de dinaintea reformei pensiilor, şi anul 2012 cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 800 mil. lei.

Astfel, mult-lăudata reformă a pensiilor, al cărei scop era să reducă deficitul, arată că a creat unul şi mai mare, menționează ZF.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: