marți

19 martie, 2024

16 septembrie, 2021

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență prin care angajaţii din domeniul asistenţei sociale ar putea fi obligați să prezinte dovada vaccinării anti-Covid, a trecerii prin boală sau, săptămânal, un test negativ. Premierul Florin Cîțu a explicat după ședința Executivului că testarea se va face pe banii angajaților, pentru că statul oferă gratuit vaccinul.

„Am discutat un proiect de OUG care stabileşte că angajaţii din instituţii publice din zona asistenţei sociale vor trebui să facă dovada vaccinării, sau să prezinte un test negativ sau să facă dovada trecerii prin boală”, a declarat premierul.

Întrebat dacă este posibil ca tot prin ordonanță de urgență să fie introduse astfel de măsuri și pentru alte categorii, precum profesorii sau medicii, Florin Cîțu a declarat:


„Mergem în această direcţie, clar vom cere testare, personalul medical e vaccinat 70 la sută. Vom vedea cea mai bună variantă”.

Prevederile OUG:

1.Furnizorii de servicii sociale publici și privați solicită personalului din centrele rezidențiale, în desfășurarea activității, are contact cu persoanele beneficiare, după caz:

  • a) dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz;
  • b) adeverința emisă de medicul de familie prin care nu se recomandă vaccinarea persoanei care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni;
  • c) rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test RT-PCR ori test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 ;
  • d) confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, prin care dovedește că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

2.Furnizorii de servicii sociale publici și privați au obligația verificării documentelor prevăzute la alin. (1).


3.Costurile aferente testării se suportă de angajat.

4.Prin excepție de la prevederile alin.(3), pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcțiile de sănătate publică județene;

5.Nerespectarea prevederilor alin.(1) conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.

6. În aplicarea prevederilor alin.(5), furnizorul de servicii sociale poate dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporară, în condițiile legii, a atribuțiilor din fișa postului.

Guvernul ia în considerare și condiționarea accesului în restaurante sau la evenimente

De asemenea, România ar putea introduce condiționarea accesului  în restaurante sau la evenimente de certificatul verde, dacă rata de infectare cu noul coronavirus trece de trei la o mie de locuitori, a mai anunțat premierul Florin Cîțu. O decizie va fi luată curând, probabil chiar săptămâna viitoare, a adăugat acesta.

„Nu vreau să mai închidem activitățile economice peste 3 la mie. Ca să avem aceste activități trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde este una dintre propuneri ca aceste activități să rămână deschise pe baza unui certificat verde. Restaurantele pot să rămână deschise pe baza unui certificat verde. Este o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU. Ideea de bază este că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședintei de Guvern.

Certificatul verde este documentul ce demonstrează că o persoană este vaccinată, a trecut prin boală, sau deține un test Covid negativ realizat în ultimele 48 de ore.

Numărul cazurilor noi de Covid-19 a trecut de 4.000 

România a depășit miercuri pragul de 4.000 de cazuri Covid-19 diagnosticate în 24 de ore, număr cu mult peste estimarea inițială a guvernanților, de 1.500 de noi cazuri pe zi abia la sfârșitul lunii septembrie.

Numărul cazurilor noi raportat miercuri a fost de 4.004, din 44.000 de teste în ultimele 24 de ore. În aceeași perioadă au fost înregistrate 83 de decese.

Numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 5.868, dintre care 696 sunt internate în secții de Terapie Intensivă. Dintotalul pacienților internați, 167 sunt minori, 158 fiind internați în secții și 9 la ATI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: