vineri

29 martie, 2024

28 noiembrie, 2015

big_lso_0453Guvernul Cioloş s-a reunit sâmbătă dimineaţa la Vila Lac pentru o şedinţă informală în care s-a discutat despre proiectul legii bugetului pe 2016, dar şi despre stadiul absorbţiei fondurilor europene, potrivit Mediafax.

Întâlnirea a început în jurul orei 10:00 şi a durat cinci ore. Executivul a discutat despre domeniile prioritare pentru care ar trebui să fie asigurată finanţare în 2016, dar şi despre bugetele pricipalilor ordonatori de credite.

Bugetul pe anul viitor, ce urmează să fie trimis în Parlament până în data de 10 decembrie, este construit pe “scheletul” bugetului întocmit de fostul Guvern, a declarat la finele acestei săptămâni ministrul Finanţelor Publice Anca Dragu.


Prin urmare, deficitul bugetar ar urma să urce anul viitor la 2,95% din PIB, în condiţiile în care actualul executiv intenţionează să menţină toate măsurile fiscale adoptate deja, inclusiv majorarea salariilor din sectorul bugetar, cu scopul de a oferi predictibilitate mediului de afaceri.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, declara, în urmă cu câteva zile, că Guvernul încearcă să mai „salveze” ce se poate în ceea ce priveşte absorţia fondurilor europene alocate României în Programul 2007-2013, alocări care însumează 28 de miliarde euro, dar 5.500 de proiecte din cele 15.000 implementate ar trebui finalizate anul acesta.

Totodată, premierul Dacian Cioloş a precizat că executivul intenţionează să încadreze construcţia bugetului pe 2016 într-o ţintă de deficit de sub 3% din PIB, să menţină toată măsurile adoptate deja şi agreate de mediul privat, dar şi să crească ponderea investiţiilor publice în PIB. Domeniile prioritare în care se vor aloca fonduri pentru investiţii sunt transporturile, sănătatea şi educaţia.

O variantă de buget pentru anul viitor a fost construită și de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe un deficit de 20,9 miliarde de lei, respectiv de 2,95% din PIB pe metodologie ESA şi de 2,8% pe metodologie cash.


Bugetul pe 2016 a fost fundamentat, în varianta Guvernului demisionar, pe ”o creştere economică de 4,1%, stimulată de consum şi de investiţii”, a declarat Eugen Teodorovici la conferinţa de presă în care şi-a prezentat bilanţul mandatului.

PIB-ul din 2016 a fost estimat la 746,6 miliarde de lei. Inflaţia medie anuală este prognozată la 0,5%, iar cursul mediu de schimb la 4,44 lei/euro.

Veniturile bugetului general consolidat au fost estimate pentru anul viitor la 227,3 miliarde de lei, reprezentând 30,4% din PIB, iar cheltuielile la 248,2 miliarde de lei, cu o pondere de 33,2% din PIB.

Cheltuielile de investiţii ar urma să se reducă anul viitor la 4,5% din PIB, de la 6,4% în acest an. Pentru anul 2017, nivelul prognozat al acestora este de 4,3% din PIB, iar pentru 2019 de 4,7% din PIB, reiese din datele prezentate de fostul ministru al Finanţelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: