joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2017

Grupul CEFC China Energy a obținut aprobarea preliminară a statului pentru propusa sa investiție de 9,1 miliarde de dolari în gigantul petrolier rus Rosneft, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

În 8 septembrie, CEFC anunțase că va prelua o participație de 14,16% în Rosneft de la un consorțiu compus din traderul elvețian Glencore și fondul de investiții Qatar Investment Authority, o tranzacție care va consolida își mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova și Beijing.

Aprobarea a fost obținută la doar o săptămână după anunțarea tranzacției, susțin sursele.


Este o aprobare preliminară de la Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă din China (NDRC), ceea ce înseamnă că Executivul și-a dat acordul în principiu pentru tranzacție, apreciind semnificația sa strategică și eventual finanțând tranzacția, apreciază sursele.

Reprezentanții NDRC și CEFC nu au comentat informația.

În prezent, capitalizarea de piață a Rosneft este de 57 de miliarde de dolari, iar tranzacția cu CEFC reprezintă cea mai mare investiție făcută vreodată de China în Rusia. După această tranzacție, Glencore și Qatar Investment Authority vor mai deține doar 0,5%, respectiv 4,7% din acțiunile gigantului petrolier rus.

Rosneft este de departe cea mai mare și mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având acces la rezervele și capacitățile de rafinare ale Rosneft este un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piața energetică internațională.


Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deține 50% din acțiunile Rosneft.

Tranzacția dintre CEFC și Rosneft vine după ce SUA a adoptat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, ceea ce provoacă dificultăți companiilor occidentale precum Glencore să încheie parteneriate cu firmele rusești de stat.

Compania petrolieră rusă este condusă de Igor Sechin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activități în domeniul energiei și finanțelor, iar tranzacția cu Rosneft va permite Chinei, al doilea mare consumator mondial de energie, să își extindă cooperarea cu Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol.

Recent, vicepreședintele pentru dezvoltare corporativă și strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziția unui pachet de 51% din acțiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie.

KazMunayGas International este prezent în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiești (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: