Bulgaria a aprobat planul de acţiune pentru trecerea la moneda euro - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Bulgaria a aprobat planul de acţiune pentru trecerea la moneda euro

22 august, 2018

Guvernul Bulgariei a aprobat miercuri un plan de acţiune pentru ca ţara să intre în „anticamera” zonei euro şi să adere la uniunea bancară a UE până la sfârşitul lui iunie 2019, scrie Reuters.

Bulgaria a aplicat în iulie pentru a intra în mecanismul de schimb valutar (ERM-2), un precursor de doi ani obligatoriu pentru adoptarea monedei euro. Pentru a-şi mări şansele, Sofia trebuie să îşi îmbunătăţească supravegherea sectorului financiar non-bancar, inclusiv fondurile de pensii şi firmele de asigurare, precum şi să combată mai eficient spălarea banilor.

Banca Centrală Europeană va face evaluări pentru băncile bulgare înainte să aprobe intrarea în acest proces, care ar putea dura un an. Având deja o rată a inflaţiei scăzută, surplus bugetar şi o datorie publică mică, Bulgaria îndeplineşte criteriile nominale pentru adoptarea monedei euro.


În luna ianuarie, ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, anunța determinarea guvernului bulgar de a adopta cât mai curând moneda unică europeană anunțând însă că Bulgaria nu dorește să repete experiența cu aderarea la spațiul Schengen, chestiune în care refuzurile nu a fost însoțite de nicio explicație.

De aceea, spunea ministrul Goranov, guvernul bulgar discută cu Banca Centrală Europeană și cu Comisia Europeană, sperând să obțină “undă verde”, neoficial, înainte de a aplica formal pentru zona euro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Perseverența a dat roade – Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, asigura în aprilie 2018: Bulgaria va deveni cel de al 20-lea membru al zonei euro, însă nu trebuie să grăbească procesul.

România și Bulgaria au derat la UE în 2007. În prezent, România nu are fixată o dată-țintă pentru trecerea la moneda unică europeană.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr