miercuri

8 mai, 2024

20 august, 2020

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că va sesiza Curtea Constituțională pe un conflic juridic de natură constituţională între guvern şi Parlament privind depunerea moţiunii de cenzură de către PSD în vacanţa parlamentară.

Anunțul a fost făcut în Parlament, la finalul ședinței extraordinare în care s-a dat citire moțiunii de cenzură inițiată de PSD.

„Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern. În ce hal a ajuns PSD să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani, să depună moțiune în vacanța parlamentară. Din punctul nostru de vedere acest lucru trebuie clarificat. Litera Constituției duce la o concluzie clară. Moțiunile nu pot fi depuse în vacanță parlamentară”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a precizat că sesizarea va fi finalizată astăzi și va fi depusă „fie astăzi, fie mâine”.

„Astăzi finalizăm sesizarea și o depunem fie astăzi, fie mâine. Le spun celor de la PSD: nu vă jucați cu focul, nu forțați procedura. Până nu se pronunță CCR e neconstituțional să se deruleze procedura. A nu ține cont de acest conflict și a te duce înainte ar fi o dovadă suplimentară de iresponsabilitate”, a mai declarat Ludovic Orban.

Cât de clară este Constituția

În Constituție nu există însă nicio mențiune privind depunerea unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară.


Constituția stabilește că se poate depune o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, cu excepția situațiilor în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.

Amânarea dezbaterii și votului ar fi însă în contradicție clară cu un principiu constituțional: ”Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”.

Moțiunea și soluția PSD: guvern de tranziție

Moțiunea de cenzură depusă de PSD este semnată de 205 parlamentari și este intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”.

(Descărcați AICI textul moțiunii)

Moțiunea PSD este un document de 23 de pagini care conține 2 linii de atac: modul în care a fost gestionată criza coronavirus și situația economică a țării. Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi.


Marcel Ciolacu a anunțat public că, în situația în care moțiunea va fi aprobată, va propune președintelui formarea ”unui guvern de tranziție”, condus de un premier ”care în acest moment nu este membru al PSD”. Președintele Klaus Iohannis a anunțat public dubii asupra constituționalității demersului PSD și a asigurat: „cu certitudine nu vom avea un guvern PSD”.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: