Guvernul a adoptat luni proiectul de lege care conține măsurile care ar urma să intre în vigoare după 15 mai. Starea de urgență expiră după data de 14 mai, iar autoritățile vor ca România să treacă în stare de alertă după 15 mai.
Șeful cancelariei, Ionel Dancă, a prezentat succint detaliiale proiectului de lege adoptat:
- Purtatul măștii de protecție devine obligatoriu în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
- Este permisă organizarea activităţilor de comercializare produse alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în aceste spaţii.
- Regimul juridic al contravențiilor a fost pus în acord cu prevederile Ordonanței privind regimul juridic al contravențiilor.
- Instituțiile și autoritățile publice și toți operatorii economici, publici și privați, trebuie să asigure triajul epidemiologic pentru întregul personal propriu, precum și dezinfectarea.
- Autoritățile vor putea în continuare plafona prețurile la medicamente, produse și pentru echipamente necesare combaterii coronavirus.
- Decalarea programului de lucru în instituțiile publice și la operatorii economici cu un număr de peste 50 de angajați.
- Persoanele juridice de drept public sau privat sunt încurajate să continuie sistemul de muncă la domiciliu, pentru o parte din personal, dacă activitatea desfășurată permite această măsură.
- Centrele culturale și muzeele pot funcționa numai cu asigurarea materialelor de dezinfecție la intrarea în incintă, purtarea obligatorie a măștii, realizarea unor circuite separate de intrare/ieșire, dezinfectarea periodică a căilor de acces și a suprafețelor cu care vizitatorii pot veni în contact.
- Activitatea cultelor religioase se exercită liber cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilită de autoritățile cu atribuții în domeniu
- Pentru transportul în comun, numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport și cu respectarea distanței de minim un metru între călători
- Instituțiile subordonate Ministerului Sănătății pot angaja în continuare personal fără concurs, pe durata determinată de 6 luni
Ministerul Afacerilor Interne a publicat vineri o primă listă cu măsuri propuse pentru perioada următoare.
(Descărcați AICI proiectul adoptat de guvern)
Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că va cere Parlamentului să dezbată proiectul de lege în procedură de urgență, legislativul putând astfel să modifice eventual o serie de prevederi. Avocatul Poporului a constestat deja starea de alertă la Curtea Constituțională, aceasta având planificată ședința de analiză în penultima zi a stării de urgență.
„Pe data de 15 mai se va încheia starea de urgență care a fost instituită de președinte. Noi trebuie să avem garanția ca vom avea la dispoiziție instrumentele necesare pentru a continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni”, a spus premierul Orban în deschiderea ședinței de guvern de luni.
Premierul a precizat că a fost aleasă varianta proiectului de lege pentru a se asigura că Guvernul va avea la dispoziție instrumentele necesare. „Decizia CCR limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplină legitimitate pentru a putea menține restricții absolut necesare am decis să elaborăm și să înaintăm acest proiect de lege”, a mai spus Ludovic Orban.
Premierul i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, să fie pregătit cu orice modificare va fi necesară la acest proiect de lege, în condițiile în care CCR dezbate joi, 15 mai contestația făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber, la starea de urgență.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a scris, duminică, pe Facebook, că, după publicarea măsurilor propuse pentru prima etapă de relaxare din timpul stării de alertă, a primit „foarte multe idei, propuneri sau observații” și că că lista finală de măsuri va fi aprobată săptămâna aceasta.