luni

25 martie, 2024

29 septembrie, 2022

Guvernul a aprobat, joi, ca amenzile pentru neregulile în utilizarea sistemului e-Transport, pentru monitorizarea transporturilor rutiere cu risc fiscal ridicat, să se aplice doar de la 1 ianuarie 2023, față de termenul prevăzut inițial, 1 octombrie 2022.

Sistemul național RO e-Transport, pentru monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, precum legume, fructe, băuturi alcoolice, produse minerale, îmbrăcăminte și încălțăminte, a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022.

Reprezentanții mediului de afaceri din acest sector au solicitat Ministerului Finanțelor Publice să amâne aplicarea sancțiunilor și au cerut mai multe modificări tehnice.

Ce amenzi sunt prevăzute


Declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepsește astfel:

  • cu amendă de la 10.000 la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice;
  • cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Conducătorul vehiculului de transport care nu prezintă documentele de însoțire a bunurilor cu risc fiscal va fi sancţionat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Alte modificări și clarificări

Având în vedere necesitatea asigurării unei mai bune conformări a contribuabililor din perspectiva îndeplinirii obligațiilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022, necesare continuării activității cu efect direct atât în ceea ce privește colectarea veniturilor la bugetul general consolidate al statului, cât și în ceea ce privește susținerea unei economii active, iar pe de altă parte, protejarea bugetului de stat prin împiedicarea efectuării unor operațiuni cu rea-credință în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prevăzute de lege, prin proiectul de act normativ se propun următoarele:

  • Îmbunătățirea și extinderea noțiunilor utilizate în cuprinsul actului normativ pentru claritatea textului și pentru a integra toate situațiile care pot să apară în practică și care necesită declarare în sistem.
  • Reglementarea obligației de publicare pe site a informațiilor privind protocoalele încheiate de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu instituțiile/autoritățile cărora Ordonanța de urgență a Guvernului nr.41/2022 le incumbă atribuții și responsabilități.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: