marți

23 aprilie, 2024

23 februarie, 2012

Executivul a alocat joi 750.000 lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice cu acţiune rapidă, necesare tratamentului pacienţilor oncologici, în condiţiile în care firma producătoare a intrat în restructurări.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a recunoscut că MS nu se aştepta la această situaţie, în condiţiile în care producătorul acestui tip de morfină – administrabilă oral, cu acţiune rapidă – este o firmă privată, din Elveţia.

”Nu ne-am gândit vreodată că ar putea să apară un astfel de hiatus în aprovizionarea cu medicamente, însă astăzi, în şedinţa de guvern, premierul a luat această decizie şi probabil că vom face o rezervă şi pentru astfel de situaţii”, a recunoscut Cepoi.


”Disfuncţionalităţile care au apărut, din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii firmei, au apărut ca urmare a faptului că ei şi-au redus personalul, s-au reorganizat în această perioadă şi atunci s-a creat acest hiatus”, a completat el.

Secretarul de stat a susţinut că Ministerul Sănătăţii nu putea să monitorizeze stocurile de medicamente de pe piaţă.

”O modalitate de monitorizare a pieţei, a stocurilor de medicamente pe piaţă, nu există. Ar însemna să ştim ce are fiecare firmă în depozit. Este o activitate privată, nu ai posibilitatea să faci acest lucru. Ceea ce putem noi face, dacă ne gândeam că s-ar putea întâmpla, repet, e un risc care nu s-a mai petrecut şi atunci n-aveam cum să ne gândim că se întâmplă, este să creăm nişte stocuri de rezervă pentru astfel de medicamente în situaţii de acest gen. Sperăm însă ca acest lucru să nu se întâmple. De 10 ani cel puţin, de când există sistemul de asigurări, aşa ceva nu s-a întâmplat”, a explicat Vasile Cepoi.

El a precizat, însă, că MS dispune de analgesice morfinice, însă nu de acest tip, cu acţiune rapidă, care este produs doar de compania elveţiană menţionată, care deţine patentul.


”Aş putea să precizez că în rezerva Ministerului Sănătăţii există medicamente, dar pentru situaţii de calamităţi, deci inclusiv morfinice, însă de formă injectabilă”, a spus oficialul guvernamental.

Banii, din Fondul de rezervă

Prin decizia de joi, Executivul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru 2012, urmând ca la prima rectificare bugetară banii să fie recuperaţi din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Banii alocaţi de guvern vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea în regim de urgenţă, prin compania Unifarm, a medicamentelor morfinice cu acţiune rapidă (analgezice opioide), urmând ca acestea să fie distribuite pacienţilor prin secţiile oncologice ale spitalelor.

Unifarm a început demersurile, se estimează că în două-trei zile medicamentele necesare pacienţilor cu afecţiuni oncologice vor ajunge în ţară de la un depozit al unui distribuitor de medicamente dintr-un stat vecin, a adăugat secretarul de stat.

De asemenea, Vasile Cepoi a menţionat că această soluţie este una de urgenţă, până când noi importuri ale companiei elveţiene Mundipharma vor intra în ţară.

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a apreciat că banii alocaţi de guvern reprezintă consumul mediu lunar pentru medicamentele morfinice cu acţiune rapidă, arătând că există asigurări că aprovizionarea cu aceste medicamente se va remedia în 10-15 zile.

Totodată, primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a solicitat ca, în termen de o săptămână, un centralizator al medicamentelor achiziţionate dintr-o singură sursă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

“Trimiterea premierului la acest termen a fost fermă. Şeful Executivului a cerut realizarea unui asemenea centralizator pentru a nu se mai ajunge într-o situaţie de forţă majoră”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: