12 septembrie, 2024

Guvernul a suplimentat cu 2,5 miliarde de lei bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLP) pentru decontarea unor investiții PNDL și Anghel Saligny, potrivit unei hotărâri aprobate în ședința de miercuri seara.

Hotărârea prevede alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Prin acest act normativ, se aprobă suplimentarea bugetului MDLPA pe anul 2024 cu suma de 2,56 miliarde lei pentru:

  • Programul Național de Dezvoltare Locală – 199 milioane de lei 
  • Programul Anghel Saligny – 1,661 miliarde de lei

Aceste sume asigură onorarea solicitărilor de transfer înregistrate până la data de 13 iunie 2024, pentru realizarea obiectivelor de investiții prin PNDL și Anghel Saligny.

  • PNRR – 210 milioane de lei pentru asistență financiară nerambursabilă (10 milioane de lei) și pentru onorarea celor 450 de cereri de transfer depuse pentru proiectele finanțate prin componentele 5 Valul renovării, C 10 Fondul local și C 15 Educație (200 milioane de lei);
  • Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de CNI – 490 milioane de lei

„Aprobăm azi 2,5 miliarde ca să plătim investiți în comunități locale, gestionate prin PNDL și PNRR. Alte 600 de milioane de lei merg către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: plătim beneficiarii proiectelor de infrastructură modernă de transport ce protejează mediul și putem să contractăm noi investiții pe transport verde”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la debutul ședinței de Guvern.

El precizat că și Ministerul Transporturilor primește 570 de milioane de lei în plus pentru a finalizarea unor secțiuni din Autostrada Moldovei. „Voi merge și mâine (joi, n.r.) cu domnul ministru Grindeanu ca să vedem stadiul lucrărilor de pe A7. Alocăm finanțare suplimentară și pe Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț și pentru Autostrada Lugoj-Deva pentru că ritmul de execuție este tot mai bun”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a făcut totodată referire la nivelul ridicat al investițiilor din primul semestru.


„Investițiile nete în economie sunt la un record istoric, depășind în primul semestru 80 de miliarde lei, mai mult cu 10 miliarde lei, față de aceeași perioadă a anului trecut, dublu față de perioada guvernării 2020-2021”, a comentat Ciolacu.

Cheltuielile de capital ale statului, respectiv investițiile finanțate exclusiv de la bugetul de stat, au contribuit semnificativ la dinamica pozitivă a investițiilor din primul semestru. În primele șase luni ale anului, acestea s-au ridicat la 26,8 miliarde de lei, dublu față de nivelul din S1 2023. Investițiile finanțate din fonduri europene au fost însă semnificativ sub țintele guvernamentale și mai mici decât cele de anul trecut.

Formarea brută de capital fix (investițiile) a avut o contribuție semnificativă la avansul PIB din primul trimestru, de 1,4 puncte procentuale, în contextul în care aportul consumului a fost practic anulat de impactul negativ al exportului net. Importurile au fost cu mult mai mari decât exporturile, ceea ce înseamnă că excesul de cerere din România a produs practic creștere economică în statele de unde au fost importate mărfurile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: