duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2022

Guvernul a adoptat OUG care reia noile cifre stabilite marți de coaliția de guvernământ, privind  schema de plafonare a prețurilor și de compensare a scumpirilor la gaze și energie electrică, vala bile de la 1 februarie.

Astfel, pentru persoanele fizice:

  • prețul maxim scade de la 1 leu la 0,80 lei/kWh pentru energia electrică și la 0,31 lei/kWh de la 0,37 pentru gazele naturale.
    • Este precizată o rată de conversie de 10,6 kWh pentru un metru cub de gaze.
  • consumul maxim până la care se pot compensa scumpirile crește până la 2.500 kWh pentru energia electrică și până la 1.500 metri cubi de gaze naturale, calculat pentru toată perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
    • De data aceasta, consumul  va fi împărțit în tranșe lunare egale, adică de 500 kWh energie electrică/lună și 300 mc gaze/lună.
  • compensația crește la gaze până la 40% din valoarea componentei preţului din contractâ și rămâne de 0,291 lei/kWh pentru electricitate.

Ordonanța mai precizează că, „în vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici si sa transmita furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienților casnici care se încadrează în limitele de consum”


Consumatorii noncasnici vor beneficia de un preț plafonat la 1,00 lei/kWh pentru energia electrică și de 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale.

(Descărcați AICI Proiectul de OUG privind modificarea schemei de plafonare și compensare a scumpoirilorla energie)


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: