Guvernul a anunţat miercuri că a sesizat Parchetul asupra unor nereguli identificate la Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România), controlată de stat prin Eximbank, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor vacanţe, mese la restaurant sau bijuterii.
În document se arată că, în perioada supusă controlului, din conducerea executivă a „CARE România” au făcut parte:
- Radu Frîncu (foto), preşedinte al directoratului, în perioada 19 mai 2010- 8 iulie 2013
- Constantin Banu, membru al directoratului, în perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013
- Alexandru Neferoiu, membru al directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011 – 8 iulie 2013
Corpul de control al primului-ministru a finalizat pe 16 aprilie o verificare la Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) S.A., iar concluziile acestui control au fost date publicităţii.
Fostul director ar fi ocupat funcţia ilegal
Inspectorii Corpului de Control arată că, deşi normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor stabilesc că membrii conducerii executive trebuiau să aibă studii superioare, nu au fost identificate înscrisuri care să ateste că Radu Frîncu a absolvit cursurile unei instituţii de învăţământ superior.
În CV-ul acestuia, transmis de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, se arată că Radu Frîncu ar fi urmat, în perioada 1990-1995, cursurile „Facultăţii de Management IT, Universitatea Bucureşti – România” şi, în perioada 2001 -2003, pe cele ale „Universităţii IDW Management Den Haag- Olanda”. Universitatea din Bucureşti a comunicat că acesta nu a fost student şi nu a sustinut examenul de licenţă la instituţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a informat că Universitatea IDW Management Den Hag- Regatul Ţărilor de Jos nu se regăseşte În World Higher Education Database, baza de date a universităţilor acreditate, şi nici pe site-ul ENIC 1 NARIC (European Network of lnformation Centres/National Academic Recognition lnformation Centre).
“În concluzie, conform datelor comunicate de instituţiile competente, s-a constatat faptul că domnul Radu Frîncu a deţinut funcţia de preşedinte al directoratului Companiei CARE România S.A. deşi nu a îndeplinit o condiţie obligatorie prevăzută de normele legale pentru ocuparea funcţiei de membru al directoratului unei societăţi de asigurări, şi anume să aibă studii superioare, întrucât nu a făcut dovada absolvirii unor studii superioare”, se arată în raportul de control.
Cumpărături personale decontate la serviciu
O altă constatare este că, în perioada 2010-2013, când Radu Frîncu a îndeplinit funcţia de preşedinte al directoratului, a fost consemnată o pierdere de 23,4 milioane lei pentru companie.
Inspectorii arată că, în timpul mandatului de preşedinte, Radu Frîncu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaraţia de avere.
Radu Frîncu mai este acuzat că:
- A cheltuit, împreună cu Constantin Banu, 831.177 lei şi 53.173 euro din fondurile companiei în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei
- A decontat 65.895 lei şi 31.663 euro pentru sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane la lbiza, la Cannes, la Disneyland-Paris şi în staţiunea lschgl din Austria
- A decontat 12 note de plată pentru mese servite de soţia sa la restaurant
- Şi-a cumpărat anvelope noi la maşină, produse Louis Vuitton, bijuterii Cartier, un telefon Vertu, un televizor SmartTV
- A decontat servicii de consultanţă de imagine unei firme din Milano
- A decontat îmbrăcămite din Milano, deplasări cu taxiul la Londra, închirierea de maşini de lux la Saint Tropez şi la Nisa, transport cu elicopterul la Monte Carlo.
La rândul său, Constantin Banu este acuzat că:
- A decontat cheltuieli pentru un sejur în staţiunea San Benedetto del Tronto din Italia
- A decontat produse Louis Vuitton şi articole de pescuit
Raportul de control al fost transmis Parchetului, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Curţii de Conturi, Agenţiei Naţionale de Integritate, Ministerului Finanţelor şi Eximbank.
Compania are ca obiect principal de activitate efectuarea de operaţiuni şi activităţi de asigurare (cu excepţia asigurărilor de viaţă) şi, ca obiect secundar, realizarea unor activităţi de reasigurare.
CARE România are un capital social în sumă totală de 44,1 milioane lei deţinut, în procent de 93,78%, de către Eximbank, în calitate de acţionar majoritar fondator, precum şi de acţionari persoane fizice, în procent de 6,22%, statul fiind astfel, în mod indirect, acţionar majoritar.