marți

24 mai, 2022

Guvernul a negociat cu FMI indexarea pensiilor și creșterea salariilor unor categorii de bugetari

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 noiembrie, 2013

Guvernul a discutat cu delegația FMI – Comisia Europeană – Banca Mondială indexarea pensiilor cu 3,76%, creșterea cu 3% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor și modificarea modului în care se calculează accizele, potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada.

Mirel Palada a spus într-o intervenție la România TV că Executivul își dorește ”o flexibilizare a măsurării relației euro-leu pe baza cursului valutar” pe baza căruia se calculează acciza.

Până acum, se ia în considerare cursul valutar de la 1 octombrie pentru calcularea accizei anului care urmează.


Potrivit purtătorului de cuvânt, acciza se va calcula în continuare în funcție de euro, dar se intenționează ”o flexibilizare a măsurării relației euro – leu pe baza cursului valutar și, în consecință, această actualizare a relației dintre euro și leu care uneori este bună pentru buget, alteori în rău, va fi făcută mult mai des… Această măsură a fost luată abia acum, pentru că abia acum economia românească și-a găsit încetul cu încetul o așezare a relației dintre indicatorii macro-economici, inclusiv a cursului valutar și a inflației”.

Indexarea pensiilor și creșterea salariilor bugetarilor

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

FMI a agreat indexarea pensiilor cu 3,76%, așa cum prevede Legea pensiilor (inflația pe 2012 și 50% din creșterea salariului mediu brut), potrivit purtătorului de cuvânt Mirel Paladă.

S-a mai discutat, a spus purtătorul de cuvânt, creșterea ”anvelopei salariale”, și a fost ”o negociere privind felul în care salariile vor crește anul viitor într-un volum total cu 3%, însă această distribuire nu va fi făcută în mod egal și va fi preponderent asupra salariilor mici din domeniul bugetar”, a mai spus Mirel Palada.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: