duminică

14 iulie, 2024

2 octombrie, 2020

Guvernul a modificat joi  legea care interzice înstrăinarea de participații ale statului timp de 2 ani,  înlocuind în actul normativ emis de Parlament sintagma „participații” cu sintagma „acțiuni”.

Modificarea va oferi statului posibilitatea valorificării de active deținute de companii de stat.

Principalul argument: anumite companii de stat trebuie restructurate, fiind necesară vânzarea activelor neviabile.


Parlamentul a interzis în vară, la inițiativa PSD, prin Legea 173/2020, înstrăinarea de participații ale statului, aceasta în condițiile în care Guvernul plănuise listarea pe bursă a unui pachet minoritar de acțiuni ale Hidroelectrica.

(Citiți și: ”Parlamentul blocheză, pentru 2 ani, vânzarea acțiunilor la companii de stat. Listarea Hidroelectrica pică”)

Legea a fost contestată la Curtea Constituțională de către PNL, iar curtea a constatat că domeniul de aplicare a legii îngrădește în mod vădit activitatea operatorilor economici vizați în raport de ceilalți operatori economici.

Guvernul consideră că este necesară menținerea unor operațiuni de transfer pentru:

  • fluidizarea activităţii economice în anumite domenii de activitate în care sunt implicaţi atât operatori economici la care statul exercită calitate de acționar cât şi operatori economici aflati sub autoritatea unităţilor administrative teritoriale;
  • evitarea riscului falimentarii sau scăderii drastice a capacitatilor de productie a societăților comerciale deținute de stat,

Guvernul oferă ca exemplu Complexul Energetic Oltenia și TAROM, companii de stat care au în derulare ajutoare de stat pentru salvare autorizate de către Comisia Europeană. Planurile de restructurare ale acestor companii cuprind inclusive măsuri de valorificare a unor active și active cu caracter social care să conducă la eficiențizarea acestor companii.


Prin neadoptarea de urgență a unor măsuri care să permită aceste operațiuni, este imposibilă notificarea planurilor de restructurare, riscând lichidarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: