Preşedintele, prim-ministrul, şefii celor doua camere din Parlament vor avea un salariu brut de 21.540 lei (15.108 lei net), începând cu 1 august 2015.
Guvernul a adoptat miercuri, în ultima şedinţă condusă de premierul interimar Gabriel Oprea, o ordonanţă de urgenţă prin care indemnizațiile lunare pentru cele mai înalte funcții de demnitate publică din România se majorează, începând cu luna august a acestui an.
Salariul vicepremierului va fi de 14.024 lei net, alţi înalţi demnitari şi şefi de servicii secrete urmând să beneficieze de salarii nete de 13.365 lei.
„Concret este vorba despre președintele României, prim-ministrul și miniștrii, președinții celor două Camere ale Parlamentului, directorii SRI, SIE, SPP, STS. În total sunt 48 de funcții vizate de această ordonanță”, a afirmat Gabriel Oprea după ședința de miercuri.
Gabriel Oprea a precizat că „noul nivel de salarizare ține cont de reperul pe care îl reprezintă salarizarea în justiție, și anume remunerarea funcțiilor de președinte și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție”.
„Îmi asum atât corectitudinea, cât și oportunitatea acestei măsuri. Consider că salarizarea din sistemul public nu este un act populist, ci o exigență în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un președinte de țară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. (…) Această anomalie trebuie să ia sfârșit”, a susținut premierul interimar Oprea.
Totodată, acesta a anunțat că toate salariile din sistemul public vor crește până la sfârșitul anului, prin noul proiect de lege al salarizării bugetarilor pregătit de Ministerul Muncii,
„Vreau să fac cunoscut în mod oficial că până la sfârșitul acestui an vom avea creșteri de salarii în tot sistemul public – e un proiect pregătit de Ministerul Muncii, care în cel mai scurt timp va deveni lege, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect în raport cu munca și responsabilitățile sale”, a spus Gabriel Oprea.
Guvernul a propus, în luna martie a acestui an, o nouă lege a salarizării bugetarilor și o schimbare de filosofie în privința acesteia.
Un răspuns
Nu stiam de ce (fostul) ministru al finantelor , domnul Valcov, are groase probleme juritice . De la „investiti” prin bani „spaga” in tablouri , lingouri de aur , etc. Avea salariul prea mic . 🙂 Ce penibil sa te etalezi ca „interes” national” care practic e doar interes personal . La greci , istoria falimentului de stat a inceput cu acelasi model de personaje intrate in viata politica (cu multi ani in urma) . Presedinti , prim ministri , ministri si parlamentari . Noi copiem tot . 🙁