joi

25 aprilie, 2024

7 iunie, 2022

Un număr de 25 de oficiali din guvern și de la Consiliul Concurenței au fost numiți în Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), în cadrul căruia reprezentanți SRI și SIE au calitate de invitați permanenți, potrivit unei decizii publicate luni în Monitorul Oficial.

CEISD va autoriza investițiile de peste două milioane de euro din state care provin din afara Uniunii Europene.

Membrii titulari și supleanți ai Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe CEISD sunt numiți pentru un mandat de 4 ani.


Reprezentanții SRI și SIE au calitatea de invitați permanenți în CEISD și nu au drept de vot.

„La solicitarea CEISD, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe transmit avize, în conformitate cu atribuțiile specifice și se comunică CEISD, în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare”, prevede ordonanța de înființare a acestui consiliu, adoptată de guvern la jumătatea lunii aprilie..

Cererea de autorizare a unei investiții mai mari de două milioane de euro este evaluată de CEISD, care poate da aviz pozitiv sau negativ, preluat ulterior într-o hotărâre de guvern, care poate fi atacată în instanță.

Ordonanța reglementează „măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996”.


CEISD va analiza cererea de autorizare și „va emite un aviz cu privire la cererile de autorizare a investiției străine directe, declarate complete, hotărând, după caz:

  • autorizarea investiției străine directe în România în situația în care consideră că aceasta nu afectează securitatea sau ordinea publică a României și nu este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeană;
  • autorizarea condiționată a investiției străine directe în România în situația în care consideră că aceasta poate fi realizată în urma unor măsuri/angajamente comportamentale sau structurale ale investitorului străin; în această situație investiția străină se poate efectua sau poate continua să existe exclusiv în limitele și conform prevederilor și condițiilor specificate în decizia de autorizare condiționată;
  • respingerea cererii de autorizare a investiției străine directe în situația în care consideră că aceasta afectează securitatea sau ordinea publică a României sau este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeană”. 

Un grup de lucru format din experți ai instituțiilor reprezentate în CEISD va elabora „analize, studii de specialitate, recomandări sau opinii neobligatorii pentru membrii CEISD, care pot fi avute în vedere la analiza cererilor de autorizare”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: