miercuri

22 mai, 2024

14 aprilie, 2022

Guvernul a stabilit joi mecanismul pentru analiză şi autorizare a investiţiilor străine directe care vin din spaţiul non-UE, scrie Agerpres.

Dan Cărbunaru (foto), purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că se va înfiinţa Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CISD), care va fi formată din reprezentanţi ai ministerelor de resort cu atribuţii în domeniu.

„Aş semnala Ordonanţa de urgenţă privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului UE 452 din 2019 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 prin care este stabilit cadrul pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi modificarea şi completarea Legii concurenţei 21 din 1996.

Se creează, prin acest act normativ, mecanismul administrativ naţional pentru analiză şi autorizare a investiţiilor străine directe care vin din spaţiul non-UE. Astfel, va fi înfiinţată Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CISD), care va fi formată din reprezentanţi ai ministerelor de resort cu atribuţii în domeniu”, a precizat Dan Cărbunaru, după şedinţa executivului.


Potrivit acestuia, „autorizarea investiţiilor străine directe care vin din afara spaţiului european urmează să se facă prin decizia preşedintelui Consiliul Concurenţei, după ce în prealabil este obţinut avizul acestei comisii CISD”.

„Autorizarea condiţionată a investiţiilor străine directe sau respingerea acestora se va dispune prin Hotărâre de Guvern, în baza avizului consultativ al Comisiei, în analiză acest organism având în vedere elementele stabilite prin articolul 4 al Regulamentului european 452 din 2019, respectiv luându-se în considerare efectele potenţiale asupra infrastructurii critice fizică sau virtuală, inclusiv infrastructura din domeniul energiei, transporturilor, apei, sănătăţii, comunicaţiilor, mass-media, prelucrării sau stocării datelor, infrastructura aerospaţială, infrastructura din domeniul apărării sau infrastructura financiară asupra instalaţiilor sensibile, precum şi asupra terenurilor şi proprietăţilor imobiliare esenţiale pentru utilizarea unei astfel de infrastructuri. De asemenea, vor fi analizate efectele asupra tehnologiilor critice şi produselor cu dublă utilizare, aşa acum ele sunt definite în Regulamentul 428 din 2009 al Consiliului, inclusiv tehnologiile inteligenţei artificiale, roboticii, semiconductorilor şi securităţii cibernetice, tehnologiilor aerospaţiale, tehnologiilor din domeniul apărării şi din cel al stocării energiei, tehnologiilor cuantice şi nucleare, precum şi a nanotehnologiilor şi biotehnologiilor”, a mai precizat Dan Cărbunaru.

Un alt potenţial efect care va fi analizat va viza „aprovizionarea în privinţa factorilor de producţie critici, inclusiv energie sau materii prime, precum şi în domeniul securităţii materiale, respectiv a accesului la informaţii sensibile, inclusiv la date cu caracter personal sau asupra capacităţii de a controla aceste informaţii”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: