luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 martie, 2011

Executivul a decis, miercuri, în şedinţă, să împartă cu băncile riscurile privind programul Prima casă, a declarat primul-ministru Emil Boc.

Potrivit acestuia, plafonul total al garanţiilor acordat până acum în cele trei ediţii ale programului, de 1,5 miliarde de euro, se va dubla.

De asemenea, persoanele care deţin deja o locuinţă de până în 50 mp, vor putea accesa programul Prima casă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.


”Programul Prima Casă merge mai departe cu două modificări importante. De aici înainte garanţia va fi împărţită în proporţie de 50% şi 50% între stat şi bancă. În cadrul programului, vor intra şi cei cu locuinţe de până în 50 mp, pentru a-şi spori confortul”, a precizat Boc.

Totodată, băncile îşi pot transfera una alteia portofoliul de garanţii în programul Prima Casă.

Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la noua formă a programului „Prima Casă”, după principiul „primul venit, primul servit”, a menţionat Emil Boc.

Parametrii generali ai programului vor rămâne neschimbaţi: avansul la contractarea unui credit este 5% din valoarea apartamentului, nivelul dobânzii este egal cu indicele EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară – n.r.) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească – n.r.) la trei luni plus maximum 2,5 puncte procentuale.


De asemenea, valoarea garanţiei se menţine la 60.000 de euro pentru un apartament, 70.000 de euro pentru construcţia unei locuinţe de la zero şi la 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: