sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 martie, 2016

csat iohannisOrdonanța necesară pentru a nu apărea sincope în investigațiile procurorilor din toată țara a fost adoptată vineri seara, după avizarea în ședința extraordinară a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). 

Ordonanța era absolut necesară pentru ca procurorii să mai poată face interceptări în dosare, după ce CCR a declarat neconstituțională supravegherea tehnică efectuată de SRI în dosarele penale.

Ședința CSAT a început la ora 19.00 și în mai puțin de 45 de minute a fost acordat avizul favorabil.


Miniștrii au plecat la Palatul Victoria pentru a adopta proiectul ce aștepta revenirea în țară a lui Klaus Iohannis, iar președintele a rămas să facă o scurtă declarație televizată de la Palatul Cotroceni.

„Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil acest proiect și adoptarea lui de către guvern va reprezenta în acest moment o soluție, fie ea și temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituțiile statului și opinia publică. Ulterior, Parlamentul poate avea în vedere și alte soluții pe care să le dezbată cu toate instituțiile interesate, inclusiv cu societatea civilă”, a declarat șeful statului.

”Sunt opinii potrivit cărora activitatea Parchetelor, în absenţa infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere ar fi afectată atât din punct de vedere al operativităţii actului de urmărire penală, cât şi sub aspectul administrării unui probatoriu complet. Ordonanţa de urgenţă vine să răspundă exact acestei preocupări”, a declarat șeful statului, referindu-se la analizele instituțiilor statului din domeniu.

Până la urmă, Guvernul a aprobat o odonanță de urgență (care conține cele mai importante inetrvenții pe legislația în vigoare) și o hotărâre de guvern, a anunțat ministrul Justiției, Raluca Prună, după încheierea ședinței Executivului.


Toate aceste modificări efectuate pe patru legi vor permite aplicarea soluției deja anunțate, aceea de folosire a infrastructurii SRI de către procurori și polițiști special desemnați.

Modificările din cele două acte: SRI devine oficial organ de cercetare penală pe infracținile la siguranța națională

Marea noutate este că SRI devine organ de cercetare penală specială, pentru infracțiunile de siguranță națională și terorism. Va putea face acte de cercetare penală specială în limitele infracțiunilor definite de siguranță națională de la titlul 10 din Codul Penal (trădare, spionaj etc.).

”Acest lucru este legat de mandatele de siguranţă naţională care privesc exclusiv infracţiunile grave şi foarte grave din Titlul 10 din Codul penal la care se adaugă şi terorismul şi ţinând seama de o agendă europeană care ne face să fim mai vigilenţi decât acum cinci ani să asigurăm continuitate în ceea ce se face în aceste mandate de siguranţă naţională. Şi în acest sens, într-un mod limitat şi limitativ prevăzut de lege este adevărat că SRI poate să facă acte de cercetare penală fiind în acest sens un organ de cercetare penală specială”, a explicat ministrul Prună.

  • Aceasta a impus nu numai o modificare în Legea de funcționare a SRI, ci și clarificarea definiției organe de cercetare
  • A doua mare noutate este că activitatea Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală va fi sub control judecătoresc. Acest control va fi efectuat de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție sau de către un judecător desemnat
  • Articolul desființat de CCR va fi înlocuit de unul care spune că procurorul și organul specializat din cadrul poliției folosesc nemijlocit sisteme tehnice și proceduri adecvate de natură să asigure confidențialitatea datelor
  • Ministerul Public va deține mijloace adecvate, așa cum au acum dreptul doar DNA și DIICOT (dar numai DNA are Serviciu tehnic)
  • În cadrul Ministerului Public vor funcționa prin detașare ofițeri și polițiști, ca la DNA. Legea DIICOT a fost și ea modificatăîn acest sens.
  • Tot în Legea SRI s-a modificat un articol pentru ca Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor să fie desemnat cu scopul de a obține informații în domeniul securității, iar la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură acces nemijlocit și distinct pentru ca resursa umană în cazul interceptărilor să fie realizată exclusiv de organele de urmărire penală
  • Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligaţi să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică.
  • S-a adoptat și o hotărâre pentru detașarea de polițiști, “de îndată”, la Ministerul Public și DNA, câte 40. DIICOT primește tot 40, printr-o ordonanță de urgență separată. Mutarea polițiștilor judiciari era obligatorie, ei trebuie să funcționeze în interiorul parchetelor și să se ocupe exclusiv de asta (activitate excelusiv sub controlul procurorului, nu răspund ordinelor din MAI)
  • DIICOT își va putea cumpăra tehnică de interceptare
  • Impactul financiar nu este mai mare de un milion de euro (salarizarea suplimentară pentru polițiștii detașați)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: