vineri

19 aprilie, 2024

21 martie, 2016

chinaGuvernatorul băncii centrale din China a avertizat că nivelul datoriei private este prea ridicat și riscă să acumuleze riscuri la adresa economiei, transmite Financial Times.

Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii Populare Chineze, este de părere că ponderea datoriei private în PIB a atins un nivel excesiv, potrivit unor declarații făcute la Forumul de Dezvoltare a Chinei ce a avut loc în acest weekend la Shanghai.

Datoria privată din China a atins 160% din PIB, datoria totală fiind de circa 230% din PIB, potrivit estimărilor Financial Times. Banca pentru Reglementări Internaționale a avertizat la rândul său, luna aceasta, că creșterea datoriei publice și private într-un ritm accelerat, în economiile emergente, ”inclusiv în cea mai mare economie emergentă”, ”amintește” de boom-ul de dinainte de criză din economiile dezvoltate.


Comentariile guvernatorului chinez vin în contextul în care multe companii chineze au încheiat recent contracte substanțiale cu parteneri de peste hotare. Cheltuielile totale de fuziuni și achiziții externe ale companiilor chineze s-au ridicat în ianuarie la peste 100 de miliarde de dolari. Rezultatele financiare înregistrate de 54 de companii chineze care au semnat anul trecut contracte cu parteneri externi arată că multe dintre ele sunt foarte expuse, potrivit unei analize a S&P Global Market Intelligence.

Oficialii chinezi sunt îngrijorați că stabilitatea sistemului financiar ar putea fi compromisă dacă firmele chineze nu își vor putea onora datoriile, ceea ce ar putea afecta creșterea economică a statului. Asta în condițiile în care, în ultimele luni, instabilitatea piețelor financiare chinzeze și riscurile la adresa creșterii economice s-au răspândit cu rapiditate asupra piețelor financiare internaționale.

La începutul lunii, Moody’s a anunțat că ar putea reduce rating-ul datoriei suverane a Chinei, un indicator al înrăutății încrederii investitorilor străini cu privire la creșterea datoriei și scăderea rezervelor valutare.

Zhou Xiaochuan este de părere că o metodă de a reduce dependența de dezvoltare pe bază de datorie, dar și expunerea companiilor chineze ar fi consolidarea piețelor de capital astfel încât companiile să apeleze la această formă de finanțare.


Prezentă la Forumul din China, șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde a precizat că deschiderea economiei chineze este un element cheie pentru tranziția spre o creștere mai mică, dar mai sustenabilă.

Alte priorități ale autorităților de la Beijing ar trebui să fie, în opinia șefei FMI, reducerea decalajelor dintre săraci și bogați (dar și dintre zonele rurale și cele urbane), precum și investițiile în inovare și dezvoltare.

Aceste trei elemente sunt prevăzute și în noul Plan cincinal aprobat recent de autorităților chineze și ”vor ajuta China să obțină o creștere de mai mare calitate, mai inclusivă și mai sustenabilă”, dacă sunt implementate, a adăugat Lagarde.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: