duminică

28 aprilie, 2024

24 septembrie, 2020

Cele 4 state europene care formează Grupul Vișegrad – Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia- resping și noul plan de gestionare a migrației prezentat miercuri de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a anunțat miercuri, la Bruxelles, că renunță la cotele obligatorii de relocare, propunând un mecanism ”de solidaritate” care în opinia Bruxelles-ului ar fi reconciliat pozițiile divergente pe subiect. După prezentarea acestui plan, Ursula von der Leyen a avut o întâlnire cu premierii Poloniei, Ungariei și Cehiei în care aceștia au transmis rezerve față de varianta ”reformată” a Pactului pe migrație. Premierul Slovaciei, Igor Matovič, nu a fost prezent la discuții dar l-a autorizat pe premierul Poloniei să prezinte și poziția țării sale.

După întrevedere, premierul polonez Mateusz Morawiecki, a cărei țară deține în prezent președinția Grupului Vișegrad, a declarat presei din Bruxelles: ”Sunt deja anumite reguli pe care le respectăm- asigurăm integritatea granițelor UE, oferim asistență pe loc sau manifestăm solidaritate, așa cum a făcut Polonia în Grecia, după incendiul din tabăra de refugiați de la Moira”.

(Citiți și: ”Noul Pact pe migrație – Comisia Europeană renunță la cotele obligatorii dar impune forme alternative de solidaritate”)


Premierul Morawiecki a precizat că Grupul Vișegrad a înaintat președintelui Comisiei un punct de vedere preliminar asupra propunerii lansate miercuri și că noi discuții în acest format vor mai urma.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a făcut o precizare: ”Deși tonul și limbajul noii propuneri sună mai bine, în fond nu se schimbă mai nimic… Abordarea UE este aceea de a manageria fluxul migrației, nu de a-l opri. Poziția Ungariei nu se schimbă, noi credem că acest flux trebuie oprit”.

Premierul Cehiei, Andrej Babiš, a afirmat că nici poziția țării sale nu se schimbă și a descris ca ”fără sens” conceptul de ”solidaritate obligatorie” propus de Comisia Europeană.

Grupul Vișegrad, dar și Austria și Slovenia, constituie ”nucleul dur” european în chestiunea migrației.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: