joi

28 martie, 2024

5 noiembrie, 2019

Grupul energetic maghiar MOL cumpără de la gigantul american Chevron participaţia  la un mare câmp petrolier din Azerbaidjan, pentru 1,57 miliarde de dolari.

Tranzacţia include preluarea de către MOL a participaţiei de 9,57% din câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) din Marea Caspică, operat de BP, dar şi pe cea de 8,9% aferentă conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan, care transportă ţiţei către Marea Mediterană, potrivit Reuters.

Producţia cîmpului azer ACG s-a ridicat la 584.000 de barili pe zi, în 2018 (într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, în funcţie de densitate).


Iniţial compania maghiară dorea să ia şi participaţia de 6,8% a unui al gigant american Exxon la câmpul azer, dar a decis să se limiteze doar la participaţia Chevron.

Atât Chevron cât şi Exxon spun că vor să se retragă din operaţiunile din Azerbaijan, vechi de 25 de ani, pentru a se concentra pe producţia domestică.

„Această tranzacţie ne dă longevitate şi stabilitate”, a declarat Berislav Gaso, vicepreşedinte MOL pe segmentul upstream, după ce a fost anunțată tranzacția.

MOL va căuta în continuare să realizeze achiziţii, dar „nu se grăbeşte”, iar celelalte tranzacţii nu vor fi atât de mari precum cea de luni.


„Îmi plac barilii dar dolarii îmi plac și mai mult”, a adăugat oficialul maghiar.

Tranzacția va adăuga 20.000 de barili echivalent petrol pe zi (bpd) la producţia MOL, până la 120.000-130.000 barili echivalent petrol pe zi. Ținta companiei este să adauge, până în 2023, 350 de milioane de barili la rezervele de petrol şi gaze.

Câmpul ACG a fost descoperit la începutul anilor „70, când Azerbaidjan făcea parte din Uniunea Sovietică. Este cel mai mare zăcământ din sectorul azer al bazinului caspic.

Activele upstream ale MOL sunt concentrate în Croaţia şi Ungaria, care asigură 64% din producţia totală de petrol și gaze. Compania mai derulează operaţiuni de producţie și în marea Nordului, Irak şi Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: