miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 februarie, 2021

Profitul net al Grupului BRD a fost de 963 milioane lei în 2020, cu 35,5% mai mic decât în 2019. Profitul a fost obținut dintr-un venit net bancar de 3.088 milioane lei, cu 5,6% mai mic față de anul 2019, potrivit rezultatelor preliminare trimis miercuri la Bursa de Valori București (BVB).

Marea majoritate a profitului net a fost realizată de bancă, peste 951,56 de milioane de lei, în scădere cu 37,7 față de 2019.

Scăderea de 5,6% a venitului „reflectă reziliența modelului de afaceri și a veniturilor în contextul actual al crizei”, potrivit unui comunicat BRD.


Banca și-a redus cheltuielile operaționale cu aproape 5,4%, până la 1.588 milioane de lei, dar o parte din reducere se datorează efectului de bază, mai precis a efectului taxei pe active din 2019.

BRD spune că „a acționat dinamic și s-a adaptat rapid circumstanțelor excepționale cauzate de pandemie”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Aproximativ 40 de mii de clienți au beneficiat de amânare la rambursarea împrumuturilor, iar finanțările acordate prin programul IMM INVEST au atins în jur de 930 milioane de lei, pentru aproximativ 1.900 de clienți.

Creditele au crescut datorită programului IMM Invest

 • Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 2,9% în dinamică anuală, până la 2.087 milioane de lei, „fiind în principal influențate de scăderea ratelor de dobândă (media ROBOR la 3 luni fiind de 2,39% în 2020 față de 3,13% în 2019) și de scăderea producției de credite în perioada restricțiilor”.
 • Contracția veniturilor nete din comisioane „se datorează în principal reducerii comisioanelor aferente serviciilor de daily banking ca urmare a intrării în vigoare a regulamentului SEPA și volumelor în general mai mici”.
 • Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanțele din leasing, au înregistrat o creștere de +0,5% (* solduri medii) față de 2019, „reflectând revenirea activității în semestrul II după impactul semnificativ al măsurilor restrictive”.
 • Creșterea creditelor retail de bază (core retail loans), de +0,8%* în dinamică anuală, a fost determinată în principal de creditele imobiliare (+2,4%* în dinamică anuală), in timp ce creditele de consum nou acordate au afișat o revenire puternică după scăderea din timpul măsurilor restrictive, ajungând la +37% în semestrul II față de semestru I 2020.
 • Creditarea companiilor (+1,9%* comparativ cu 2019) „a fost alimentată de o finanțare puternică a IMM-urilor, cu soldurile medii și finale în creștere cu +7,9%, respectiv +22%. Această creștere s-a bazat pe participarea activă la Programul IMM Invest, cu credite aprobate de 930 milioane RON și pe un avans solid al portofoliului de leasing de +18%* în dinamică anuală.
 • Finanțarea clienților companii mari a scăzut cu -2,3%* an pe an, din cauza apetitului investițional redus al companiilor în contextul pandemiei.

Creșterea depozitelor mult mai mare decât a creditelor

Creditele au consumat doar 61% din depozite (Indicatorul credite nete/depozite la sfârșitul lunii decembrie 2020), în scădere cu 7 puncte procentuale față de finalul lunii decembrie 2019.

 • „Credite și avansuri acordate clientelei” de peste 29,64 miliarde de lei și depozitele clientelei de aproape 49,96 miliarde de lei.
 • Depozitele clienților de retail au prezentat un ritm de creștere accelerat (+7,0%* în dinamică anuală), determinat de intrări mai mari reprezentate de economiile persoanelor fizice (+6,3%* an pe an), în timp ce depozitele companiilor au crescut cu +4,7%* în dinamică anuală.
 • Activele în administrare au atins 4,25 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2020, ducând cota de piață la 19,2%.
 • BRD a participat la programul Fidelis de emisiuni de obligațiuni ale guvernului României pentru persoane fizice, cu o cotă medie de piață de 40%.

Alte date

 • Indicatorul cost / venit a rămas stabil, la 51,4%
 • Profitul operațional brut al Grupului BRD a scăzut cu 5,8% până la  1.500 milioane lei
 • Rata credtelor neperformant (NPL la nivelul băncii, cconform definiției ABE) a fost de 3% la finalul anului 2020, stabilă în comparație cu finalul anului 2019.
 • Nivelul de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante: 75,8% la finalul anului 2020, mai mare decât în 2019 (74%)
 • Costul net al riscului a înregistrat o cheltuială netă cu provizioanele de 353 milioane lei în 2020 față de o eliberare netă de provizion de 204 milioane RON în 2019, „ce reflectă tratamentul prudent al expunerilor care au beneficiat de moratoriu și deteriorarea mediului economic”, mai spune comunicatul BRD.

(Descărcați de AICI rezultatele preliminare ale Grupului  BRD pe 2020 raportate la Bursă)


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: