luni

17 iunie, 2024

6 decembrie, 2019

Unul dintre cei mai mari producători de petrol ai lumii, colosul saudit Aramco, a atras de pe piață 25,6 miliarde de dolari prin oferta publică de acţiuni (IPO) a numai 1,5% din acţiunile sale.

Este cea mai mare ofertă din istorie, peste recordul absolut precedent al grupului chinez de retail electronic Alibaba, de 25 de miliarde de dolari, atins în 2014, dar experienţa ofertei Aramco nu-i face neapărat fericiți pe liderii saudiți, potrivit Reuters.

Aramco este cea mai profitabilă companie din lume, cu un profit net de 111,1 miliarde dolari , anul trecut, aproape dubklu față de cel al Apple și  de 4 – 5 ori mai mare decât al rivalilor Royal Dutch Shell și Exxon Mobil.


Rezultatul IPO a fost stabilit cu prețul maxim. Inițial, statul saudit sperase să obțină de patru ori mai mult, oferind 5% din acţiuni. Atractivitatea ofertei pentru investitorii străini a fost însă, serios afectată de transparenţa considerată insuficientă de aceştia, și de problemele politice şi de mediu atașate.

Arabia Saudită a înțeles fenomenul și a schimbat strategia ofertei, adresându-se mai mult investitorilor locali și regionali. A renunțat chiar și la prezentările (road show), fie și formale, din două dintre principalele centre financiare ale lumii, New York și Londra.

Astfel, doar 10% din ofertă a fost acoperită de investitorii instituţionali străini, ceea ce pune coroanei saudite problema succesului unor eventuale privatizări viitoare. Cu acționari mai mult locali sau din regiunea araba învecinată, problemele politice locale ar influența și mai mult activitatea companiilor.

Grupul Aramco este evaluat la 1.700 de miliarde de dolari, conform rezultatului IPO, peste valoarea Apple, până acum cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume. Evaluarea este, însă, mult sub evaluarea de 2.000 de miliarde de dolari pe care miza iniţial de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.


Sursele Reuters au declarat  că Aramco ar putea exercita o opţiune care îi permite să mărească valoarea vânzării de titluri la un nivel maxim de 29,4 miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: