Cu un număr de aproximativ 2,3 milioane de membri, IF Metall este cea mai mare confederație sindicală din Europa și reprezintă muncitori din domenii foarte profitabile – oțel, auto, electronice și textile. Are organizații în companii celebre – Volkswagen, Porsche, Otis sau Bombardier – și în toate landurile.
Negocierile pornesc de la o revendicare de majorare salarială cu 6%, în timp ce angajatorii au anunțat că sunt dispuși să acorde de trei ori mai puțin, 2%. Ritualul obișnuit în asemenea situații spune că în final se va conveni un procent intermediar celor prezentate înaintea negocierilor, de cele două părți.
În general, rezultatele obținute de IG Metall la negocieri sunt importante pentru toate sectoarele, deoarece ele sunt invocate și de celelalte sindicate și trag după ele creșterile salariale din celălalte ramuri.
Dacă nu se ajunge la un acord până la sfârșitul lunii ianuarie, sindicatele amenință să treacă la alte forme de protest, mai dure, ceea ce ar putea aduce pierderi uriașe industriei.
Programul protestelor se desfășoară conform unei strategii bine puse la punct: luni erau programați să înceteze lucrul 3.000 de angajați de la Porsche, în Stuttgart, și aproximativ 400 de salariați ai OTIS, producătorul berlinez de ascensoare.
Marți, urmează încetarea lucrului într-un val mai mare de companii, 143, printre care Lumileds, Philips (PHG.AS) și Thyssenkrupp unitatea din Dortmund.
Revendicarea de neacceptat pentru patronat – săptămâna de lucru de 28 de ore
Revendicarea care a dus la un impas și pe care patronatele o refuză categoric, este reducerea la 28 de ore a programului de lucru săptămânal de 35 de ore, în cazul celor care au în întreținere copii mici sau bătrâni.
Reducerea ar fi una temporară, pentru maximum doi ani, se va acorda la cerere și ar presupune acoperirea parțială, de către angajator, a pierderii de salariu suferite de angajat.
Este o formă de organizare a timpului de lucru cu totul inedită, iar patronatele o consideră nu doar scumpă, ci și irealizabilă. Dacă s-ar aplica, estimează anagajtorii, două treimi dintre salariați ar fi eligibili pentru săptămâna de lucru de 28 de ore, ceea ce înseamnă că firmele ar rămâne fără forță de muncă.
Sindicaliștii sunt hotărâți să nu renunțe la acest important punct al negocierilor, astfel încât analiștii și patronii se tem că s-ar putea ajunge, pentru prima oară după 2003, la o grevă națională pe termen nelimitat.
Patronatul Gesamtmetall a declarat că acțiunea lucrătorilor este ilegală și amenință că se vor adresa instanțelor.