joi

25 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2017

România trebuie să investească circa 1,9 miliarde de euro pentru conformarea termocentralelor pe bază de cărbune din ţară cu noile standarde de emisiii poluante, mai restrictive, stabilite de o directivă europeană, potrivit unui raport al Greenpeace România.

„Totalitatea cheltuielilor estimate (CAPEX) necesare conformării termocentralelor pe bază de cărbune însumează aproximativ 1,6 – 1,9 miliarde de euro”. (…) Costul pentru „modernizarea unui singur GW (capacitate, n.r.) în cazul termocentralelor pe bază de lignit este aproximat la 183 de milioane de euro – fără a mai lua în considerare cerinţele ce privesc apa uzată”, spune raportul citat.

În 17 august au fost publicate, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, reglementările stabilite încă din aprilie, „aşa numitele concluzii BAT (Best Availeble Techniques), care introduc noi standarde de emisii pentru termocentralele pe cărbune.


Noile rigori vor duce „la creşterea cheltuielilor grupurilor energetice în următorii patru ani, cu scopul de a moderniza sistemele de purificare a gazelor de ardere şi a apei uzate”, spune raportul Greenpeace.

La scurt timp după aceea, va urma o nouă revizuire a BAT, iar termocentralele va trebui să se „încadreze în nişte limite şi mai stricte”, pentru că „procesul este unul ciclic – limitele de emisie sunt înăsprite odată la 4-6 ani. Termocentralele vor trebui să se conformeze prin investiții în modernizare iar termenul limită este 2021”.

„Pentru termocentralele pe cărbune asta nu înseamnă doar cheltuieli adiţionale, ci şi o recalcularea profitului operaţional, pentru a lua o decizie informată dacă modernizarea ulterioară este viabilă din punct de vedere economic sau dacă unităţile trebuie eliminate treptat”, susţine raportul citat.

Un raport anterior al Greenpeace semnala că, în 2017, „15 dintre cele 28 de gruprui energetice pe cărbune din România pot funcționa doar ilegal, pentru că nu dețin autorizație integrată de mediu și nu se pot conforma cu limitele de poluare a aerului”.


Marea majoritate (peste 85%) a termocentralelor din România sunt mai vechi de 30 de ani și au ajuns la limita duratei de viață estimate.

Astfel încât, „decât să investească două miliarde de euro într-o industrie scumpă şi poluantă ce aparţine trecutului, este mai oportun ca statul să o elimine treptat până în 2021, iar aceasta sumă uriaşă de bani să fie alocată investiţiilor în energia regenerabilă, ieftină şi curată. Doar aşa România poate proteja sănătatea cetăţenilor săi şi mediul, pentru a fi în concordanţă cu angajamentele asumate de Europa şi România în temeiul Acordului climatic de la Paris”, susţine Alin Tănase, coordonator al Greenpeace România, într-un comunicat emis marți.

Raportul Greenpeace („Noi standarde de emisii – O nouă realitate pentru sectorul energetic pe cărbune”), susține că investitorii se feresc de sectorul cărbunelui.

Dimpotrivă, Programul de guvernare pe anii 2017 – 2020 prevede că „în anii care urmează, construcția de noi grupuri energetice care utilizează cărbune în tehnologii curate de ultimă generație și de înaltă eficiență va fi parte a răspunsului la creșterea consumului de energie electrică”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: