miercuri

24 aprilie, 2024

2 martie, 2020

Companiile mari din industria energo-intensivă a județelor Dolj, Galați, Prahova și Mureș ar putea beneficia, „în mod excepțional”, pe lângă IMM-uri, de Fondul de Tranziţie Justă de la folosirea combustibilor fosili, aferent Pactului Ecologic  european (Green Deal),  potrivit raportului de țară al Comisiei Europene (CE).

Se știa deja că Uniunea Europeană ar putea repartiza României fonduri nerambursabile de până la 750 de milioane de euro pentru susținerea zonelor monoindustriale ce vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă prevăzută în Green Deal, potrivit propunerii inițiale a CE.

Cele mai mari așteptări le au județele „miniere” Gorj și Hunedoara. Raportul de țară al CE a sesizat, însă, și problemele legate de industria județelor Județele Dolj, Galați, Prahova și Mureș .


„Este de așteptat ca în aceste patru județe să se confrunte cu pierderi substanțiale de locuri de muncă, care ar putea să nu fie absorbite în totalitate prin crearea şi dezvoltarea de IMM-uri. În mod excepţional şi acolo unde este necesar pentru implementarea planului de tranziţie justă teritorială, ar putea fi luată în considerare și susţinerea investițiilor productive în companiile mari„, spune raportul citat.

Comisia Europeană (CE) argumentează că, în afară de centralele electrice pe cărbune din judeţele miniere Hunedoara şi Gorj, „în judeţele Dolj, Galați, Prahova și Mureș există industrie energo-intensivă, grea și de prelucrare. Oprirea funcţionării acestor sectoare ar avea un impact negativ semnificativ social şi economic asupra acestor regiuni şi comunităţilor lor”.

„În județele Dolj, Galați, Prahova și Mureș există un număr semnificativ de angajați în producția de energiei energiei electrice și termice pe bază de combustibili fosili, sau în industria prelucrătoare și industria grea (chimicale, ,ciment, îngrăşăminte, etc.). Aceste județe reprezintă aproximativ 35% din emisiile de gaze de seră ale României care provin din industria minieră și industria prelucrătoare”, mai spune raportul CE.

Şi, „cum este de așteptat ca sectoarele identificate să treacă prin schimbări semnificative legate de tranziția energetică, devine justificată ca Fondul de Tranziție Justă să intervină și în aceste zone geografice pentru a sprijini reconversia acestora”.

(Descărcaţi AICI Raportul de ţară al Comisiei Eutropene pentru România, aferent Semestrului European de iarnă 2020)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: