luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 septembrie, 2011

Grecia va susţine Ciprul în eventualitatea unui atac din partea Turciei, după ce Nicosia a decis să înceapă lucrări de prospectare pentru găsirea de resurse de petrol şi gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, a asigurat duminică ministrul grec al afacerilor externe, Stavros Lambridis, ciat de agenţia cipriotă CNA. Lambrinides a mai declarat că estul Mediteranei nu are nevoie de ‘un jandarm’, mai ales de unul care în loc să implementeze dreptul internaţional, este primul care îl încalcă.

Într-un interivu acordat unui ziar grecesc, Lambrinides a precizat că”solidaritatea între partneri, în cazul unui atac împotriva unuia dintre ei, provine şi din prevederile tratatului de la Lisabona”.

În ceea ce priveşte activităţile de explorare ale Turciei în zonele din apropierea Greciei, Lambridines a declarat: „vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra”.


Turcia, care a ocupat în 1974 partea de nord a Ciprului, creând Republica Turcă a Cirpului de Nord, consideră că orice resursă naturală trebuie să aparţină ambelor comunităţi (ciprioţii greci şi ciprioţii turci), notează Reuters.

Turcia s-a opus vehement planurilor de prospectare ale Ciprului. În cursul zilei de duminică, ministrul de externe turc a declarat, potrivit agenţiei britanice de presă, că acestea sunt o „provocare” şi că va examina oportunitatea de iniţia propriile activităţi de prospectare de petrol şi gaze naturale împreună cu Ciprul de Nord dacă autorităţile din sudul Ciprului vor demara activităţile de explorare.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: