Opţiunile Greciei încep să fie limitate, iar guvernul de al Atena a confirmat că va cere miercuri o cerere de împrumut pentru cu şase luni.
În schimb, Germania a arătat imediat că un astfel de acord nu se numără printre ofertele partenerilor din zona euro şi că Atena trebuie să respecte termenii actualului program internaţional de bailout.
Potrivit ziarului grec Kathimerini, guvernul grec este dispus să aplice un moratoriu asupra oricăror paşi care ar afecta ţintele fiscale ale greciei şi să nu anuleze la niciuna dintre reformele făcute. Totuşi, într-un discurs rostit marţi în parlamentul de la Atena, premierul Alexis Tsipras (foto) a anunţat nişte măsuri care tocmai asta ar face.
O sursă citată de Reuters arată că cererea de extindere a împrumutului pe care guvernul grec vrea să o facă se bazează pe documentul întocmit de comisarul pentru afaceri economice Pierre Moscovici, la care s-a renunţat în timpul întâlnirii de luni seara a Eurogrupului.
Potrivit acelui document, Grecia se angaja să nu ia nicio măsură unilateral pentru a anula reformele făcute ca o condiţionare a programului de bailout. Însă afirmaţia premierului tsipras în faţa parlamentarilor, că va dereglementa piaţa muncii – una dintre măsurile de reformă implementate de guvernul Samaras – ridică semne de întrebare privind intenţiile Atenei.
Decizie a BCE referitoare la Grecia
Conducerea BCE se reuneşte miercuri la Frankfurt pentru a decide dacă va continua şi dacă va putea extinde asistenţa de împrumut de urgenţă pe care o acordă băncilor greceşti, confruntate cu masive retrageri.
Reuters arată că cel mai probabil BCE nu va stopa finanţarea băncilor din Grecia, însă – în condiţiile unei opoziţii puternice a Bundesbank – nici nu va suplimenta fondurile aflate la dispoziţia băncilor greceşti. Fără lichidităţile necesare, instituţiile bancare din Grecia sunt într-o situaţie critică, pe măsură ce deponenţii îşi retrag banii. Autorităţile vor putea fi obligate să introducă controlul capitalului.