duminică

21 aprilie, 2024

14 martie, 2022

Canalele de comunicare dintre preşedintele turc Tayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis vor fi deschise și relațiile dintre cele două țări se vor îmbunătăți, în pofida dezacordurilor –  au convenit cei doi lideri duminică, potrivit unui anunț al Președinției turce.

Ambele ţări au o responsabilitate specială în arthitectura de securitate a Europei, care s-a schimbat odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia.

Creșterea cooperării celor două țări va fi benefică pentru regiune, mai spune comunicatul citat de Reuters.


„În ciuda dezacordurilor dintre Turcia şi Grecia, s-a convenit menţinerea canalelor de comunicare deschise şi îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale. (…) Turcia şi Grecia au o responsabilitate specială în schimbarea arhitecturii de securitate europene odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”, mai spune comunicatul.

Turcia are relaţii bune atât cu Rusia cât și cu Ucraina și frontiere maritime cu acestea, astfel că s-a oferit să medieze în conflict.

Auspicii mai bune pentru abordarea problemelor din Mediterana

Grecia şi Turcia conveniseră anul trecut, după o pauză de cinci ani, să reia discuţiile exploratorii pentru a aborda diferenţele de poziție privind problemele din Marea Mediterană, ca și cele de migrație, cu puţine progrese, însă, deocamdată.

Cele două țări sunt în dezacord de ani de zile priovind revendicările zonelor comerciale din Marea Mediterană, mai ales că Grecia susține Ciprul în privința drepturilor disputate și de Turcia.


Grecia a spus că ambele părţi au subliniat agenda pozitivă în principal în domeniul economiei, unde speră să facă progrese în lunile următoare.

”Cred că am pus bazele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre”, a spus premierul grec Kyriakos Mitsotakis după întâlnirea cu Erdogan.

Grecia ar putea organiza în toamnă o reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt, un mecanism instituit de cele două ţări în 2010 pentru apropierea lor, dacă se vor înregistra progrese, a adăugat liderul grec citat de News.ro.

Ţările au ajuns aproape de o confruntare dierctă în 2020, când Turcia a trimis o navă de foraj în apele mediteraneene contestate.

Situaţia s-a atenuat după ce Ankara a retras vasul, iar cele două state vecine au reluat discuţiile bilaterale în ianuarie 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: