sâmbătă

21 mai, 2022

Grecia / Zid anti-migrație de 52,5 km la granița cu Turcia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 august, 2021

Grecia a finalizat un gard pe o lungime de 40 de kilometri la frontiera sa terestră cu Turcia şi a instalat acolo un nou sistem de supraveghere, temându-se că preluarea puterii de către talibani în Afganistan ar putea conduce la intensificarea afluxului de migranţi către Europa, anunță The Guardian.

Situaţia din Afganistan a alimentat îngrijorările europenilor privind o reeditare a crizei refugiaţilor din 2015-2016, când peste un milion de migranţi au ajuns în UE.


Grecia s-a aflat atunci în prima linie a acestor sosiri şi acum asigură că forţele sale de la graniţă sunt în alertă pentru a nu deveni din nou poarta de intrare a migranţilor în Europa.

”Criza afgană creează posibilităţi pentru fluxurile migratoare. Nu putem aştepta pasiv posibilul impact”, a declarat presei ministrul grec al protecţiei cetăţeanului, Michalis Chrisochoidis, după ce a vizitat împreună cu ministrul apărării şi cu şeful statului major regiunea Evros, ce cuprinde râul omonin care formează graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia.

”Frontierele noastre vor rămâne sigure şi inviolabile”, a asigurat ministrul grec. El a precizat că noul gard de 40 de kilometri, care a este o prelungire a zidului de 12,5 kilometri din ciment şi sârmă ghimpată deja existent, este de asemenea prevăzut cu un sistem electronic automat de monitorizare.

Extensia acelui zid finalizată acum a fost anunţată de guvernul grec anul trecut, după ce zeci de mii de migranţi au încercat să pătrundă în Grecia dinspre Turcia în urma deciziei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a deschide graniţele către Europa.


Preşedintele turc era atunci nemulţumit de sprijinul financiar european primit pentru găzduirea refugiaţilor şi de lipsa de susţinere a UE pentru Turcia în conflictul sirian.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele Erdogan au discutat vineri Afganistan, iar publicația britanică scrie că președintel Erdogan a spus că Afganistanul și Iranul – o rută cheie pentru afgani să ajungă în Turcia – ar trebui susținute în a preveni un aproape sigur nou val de migrație.

Și Turcia a anunțat, în august, construcția unui zid de-a lungul frontierei sale cu Iranul, pentru a face față unui potențial val de refugiați din Afganistan. Zidul va avea 295 kilometri lungime și va fi întărit cu sârmă ghimpată și șanțuri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: