12 ianuarie, 2021

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut marţi crearea unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii UE, pentru a ajuta relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus.

Președintele Iohannis a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că nu susține această propunere. ”Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale, nu pentru călători. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență. Însă, să folosim aceste certficate ca să împărțim populația europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a anunțat Klaus Iohannis.

Vaccinarea împotriva noului coronavirus nu este obligatorie în niciun stat membru UE.


Grecia, care se bazează pe turism pentru o cincime din PIB şi este hotărâtă să revitalizeze călătoriile înainte de sezonul de vară, a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Mitsotakis a propus extinderea schemei la întreg teritoriul UE. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

„Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească”, a afirmat el în scrisoare.

„Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre”, a adăugat Mitsotakis.


Dificultatea de ajunge la un acord asupra aşa-numitului „Passenger Locator Form (PLF)”, un formular digital apărut anul trecut pentru a se încerca monitorizarea călătoriilor, a arătat că este mare nevoie de un efort UE la nivel înalt pentru a face lucrurile să avanseze, a spus el.

Dacă statele UE pot conveni asupra unei formule comune „putem avansa această chestiune mai departe în forurile internaţionale, contribuind astfel la restabilirea mobilităţii la scară globală”, se mai menţionează în scrisoare.

„Pentru ţări precum Grecia, care sunt dependente de turism, este imperativ ca această chestiune să fie rezolvată înainte de sezonul de vară”, a mai pledat premierul grec.

Grecia a gestionat destul de bine primul val al pandemiei, dar o creştere a numărului de cazuri din octombrie a supus unei presiuni severe sistemul său sanitar, slăbit de o criză financiară care s-a prelungit timp de un deceniu. În consecinţă, autorităţile au impus un al doilea lockdown în noiembrie.

Până în prezent, în Grecia au fost raportate 145.179 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 5.302 de decese asociate noului coronavirus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: