vineri

19 aprilie, 2024

14 octombrie, 2015

9479725Syriza a propus parlamentului grec un pachet mai amplu de reforme al sistemelor fiscale şi de pensii, alimentând îngrijorările că recesiunea, înregistrată deja de 6 ani în Grecia, se va prelungi.

Propunerile guvernului de la Atena sunt dezbătute în regim de urgenţă, potrivit Financial Times, astfel încât pachetul de legi să fie adoptat până în week-end iar Grecia să se poată încadra în termenul-limită fixat de creditori pentru continuarea programului de bailout în valoare de 86 miliarde de euro.

Votul asupra propunerilor guvernamentale va constitui un nou test pentru Syriza, după cel trecut cu bine săptămâna trecută, când cabinetul a solicitat şi a obţinut votul de încredere al Parlamentului pentru implementarea programului de reforme.


Este un nou test pentru că măsurile de reformă au fost întâmpinate cu critici formulate de reprezentanţi ai întregului spectru politic. Chiar parlamentari ai formaţiunii Grecii Independenţi, partener de guvernare al Syriza, au ameninţat că se vor abţine de la vot după ce un prim draft al proiectului le-a fost prezentat luni seara.

Evangelos Meimarakis, lider al partidului pro-european de centru-dreapta Noua Democraţie, care a sprijinit Syriza în voturile anterioare, a anunţat că formaţiunea sa nu va vota măsuri recesioniste.

Potrivit Financial Times, primul draft al pachetului de legi conţine aproape 50 de măsuri de reformă agreeate de experţii UE şi FMI şi considerate “acţiuni prioritare” pentru eliberarea unei noi tranşe de 2 miliarde de euro pentru Grecia.

Printre cele mai contestate măsuri se numără eliminarea a zeci de scutiri de taxe sau categorii de pensii speciale, păstrate de guvernele anterioare indifernt de situaţia economică a ţării.


Persoanelor care la momentul pensionării nu aveau vârsta minimă de pensionare de 67 de ani li se vor reduce pensiile cu 10%. Se va desfiinţa şi venitul minim alocat vârstnicilor care nu beneficiază de pensie.

Peste majorarea impozitului pe veniturile obţinute din chirii, proprietarii vor plăti impozit inclusiv pentru chiriile neîncasate.

Fermierii pierd deocamdată numai subvenţiile pentru combustibili, dar pachetul următor de reforme îi va afecta suplimentar: potrivit unui draft de proiect, impozitele pe veniturile fermelor se vor dubla (impozitul standard va fi de 26%) şi vor trebui achitate în avans, la început de an, pe baza unei declaraţii estimative de venit.

Într-un gest de solidaritate cu contribuabilii eleni, guvernul a anunţat că celor 300 de parlamentari li se vor diminua salariile cu 10%. Aceştia vor pierde şi scutirea parţială de impozit pe venituri.

O nepopulară taxă pe proprietate va fi reintrodusă de ministerul de Finanţe, care lucrează în prezent la corecţii care să’ păstreze bugetul pe 2015 în interiorul ţintelor convenite.

TVA a fost deja majorată, de la 13 la 23%, pentru 6 dintre cele mai populare pentru turism insule din Marea Egee, însă taxa rămâne scăzută în alte zeci de insule mai puţin fregventate de turişti.

Mai multe măsuri de reformă vor trebui aprobate până în prima decadă a lunii noiembrie– o condiţie esenţială pentru deblocarea pachetului de 15-25 miliarde euro destinat recapitalizării sistemului bancar grec.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: