Grecia a demarat luni sistemul de limitare a numărului de turiști care vizitează Acropole. Sistemul, în testare, permite doar 20.000 de turiști pe zi la situl emblematic pentru anchitatea elenă.
Turiștii care doresc să viziteze acest vestigiu vor fi obligați să facă rezervare pe un site, astfel încât să se poată impune și un sistem de vizită pe oră și să se țină o evidență, la finalul testării, care este programată pentru aprilie, relatează CNN.
Într-un interviu acordat postului de radio grec Real FM în luna august, ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, spunea că Acropole este vizitat de 23.000 de oameni zilnic, ceea ce este mult, conform ministrului. De asemenea, deși situl este deschis până la ora 20.00, cei mai mulți turiști aleg să meargă la Acropole în cursul dimineții, ceea ce creează „condiții neplăcute pentru sit, vizitatori și personalul care încearcă să găzduiască acest volum mare de oameni”.
Scopul sistemului aflat în testare este de a evita supraaglomerarea și asigurarea securității și longevității monumentului.
Nu va exista nicio limită privind durata vizitelor, deşi Mendoni a declarat că persoanele care vin cu tururi organizate sau de pe vasele de croazieră, ce reprezintă aproximativ 50% din numărul zilnic de vizitatori, petrec în medie 45 de minute în sit.
Construită pe un deal stâncos în secolul al V-lea î.Hr., Acropole găzduiește o colecție de ruine istorice, clădiri și artefacte, cel mai faimos fiind templul Partenon, dedicat zeiței Atena. Situl și monumentele sale „formează cel mai mare complex arhitectural și artistic lăsat moștenire lumii de antichitatea greacă”, potrivit UNESCO.
Începând de anul viitor, noul sistem de rezervare se va aplica și altor situri arheologice din Grecia care funcționează cu bilete electronice.
****