Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Grecia expulzează 2 diplomați ruși acuzați de tentativă de sabotaj al acordului cu Macedonia
de Iulian Soare , 11.7.2018
Grecia va expulza doi diplomați ruși, iar alți doi vor fi declarați persona non grata în baza unor suspiciuni că aceștia au încercat să saboteze acordul încheiat luna trecută de oficialitățile de la Atena cu Macedonia, scrie Kathimerini, citând surse diplomatice.
Rusia va răspunde în oglindă acestor sancțiuni, potrivit agenției Interfax. Un diplomat grec a refuzat să comenteze reacția Moscovei. Grecia îi acuză pe cei patru diplomați ruși de derularea unor activități incompatibile cu statutul lor, inclusiv de activități ilegale împotriva securității statului, mai scrie miercuri publicația greacă.
Acordul dintre Grecia și Macedonia se referă la denumirea oficială a micului stat din vecinătatea Greciei, fiind capital pentru accesul în NATO al Macedoniei, stat în care Rusia și Occidentul își dispută influența.
Grecia a obiectat mult timp că numele Macedonia este echivalent cu o pretenție teritorială asupra provinciei cu același nume din nordul Greciei, din acest motiv Atena blocând accesul în NATO al Macedoniei. După îndelungi negocieri s-a convenit că titulatura Republica Macedonia de Nord, care trebuie totuși să fie aprobat prin referendum de către statul balcanic, este una care mulțumește ambele părți.
Kathimerini scrie că autoritățile de la Atena au cercetat amestecul diplomației ruse în chestiuni de politică internă ale Greciei, surse diplomatice afirmând pentru publicație că verificările au vizat acțiunile celor patru diplomați ruși.
Publicația mai menționează faptul că la Atena există o îngrijorare crescută față de influența pe care Biserica Ortodoxă Rusă o exercită la Muntele Atos, comunitate monastică exclusiv bărbătească din nordul Greciei.